Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Linnea Nilsson, Skansens säkerhetsavdelning

Tipsa om artikeln
Linnea Nilsson tog examen på Sandö i juni 2009. Idag arbetar hon på Skansens säkerhetsavdelning. Hon ordnar utbildning för de anställda, tar fram brandskyddsprogram för de värdefulla byggnaderna och förebygger säkerhetsproblem för Skansens alla besökare. Det faktum att hon hade gått Skydd mot olyckor spelade stor roll.

Jag hade ju lärt mig mycket om systematiskt säkerhetsarbete och fått med mig kunskaper i pedagogik. Dessutom hade jag jobbat rätt mycket med utbildningar i brandsäkerhet i min tidigare anställning i Skara kommun.

Andra yrken - läs intervjuMer än en miljon besökare

Utbildningar är en viktig del i hennes arbete på Skansen. Varje år har anläggningen ungefär 1,5 miljoner besökare. Alla anställda måste kunna förebygga och hantera bränder och andra risker.

Skansen har ungefär 200 fast anställda och ytterligare ett par hundra som jobbar under högsäsong. Alla ska ha säkerhetsutbildning varje år, berättar Linnea.

Säkerhetsavdelningen har åtta anställda. Linnea Nilsson har särskilt ansvar för att samordna brandskyddet. Här innebär det en ständig balansgång. Brandsläckare behöver placeras så diskret att de inte stör de flerhundraåriga miljöerna, och ofta får det bli kompromisser i brandskyddet.

Ta kyrkan till exempel. Från säkerhetssynpunkt vore det bättre om dörrarna gick utåt, men av kulturhistoriska skäl går det inte, för gamla tiders kyrkdörrar går inåt. Då får man hitta medelvägar och tänka ut sätt som gör att folk kan ta sig ut om det skulle hända något. Vi arbetar också med brandceller och dörrstängare och gör ständiga brandskyddskontroller.

Minutiös planering

Ett arrangemang som Valborgsmässofirandet kräver minutiös planering.

Fjolårsgräs, en sjukt stor brasa ett stenkast från Solliden och så en massa besökare, restaruranger som serverar alkohol... Det är intressant att göra nåt bra av det.

Hon gillar tankenötterna, sådant hon måste gå och fundera på ett tag, och hon uppskattar variationen. En arbetskväll kan innehålla både sjukvårdsinsatser, inbrottslarm och lamning hos tackorna. Arrangemangen sträcker sig från Allsång på Skansen till blomstervandringar och kurser i byggnadsvård, och hon får jobba tillsammans med olika intressanta yrkesgrupper som kulturpedagoger, djurskötare och arborister som kan allt om träd.

Jag är väldigt nöjd att jag valde Skansen. Det är en himla bra arbetsplats.

LIA-studeranden från SMO välkomna

De senaste åren har Skansen haft SMO-studeranden som har gjort sitt säkerhetsarbete inom ramen för lärande i arbete, LIA.
Det är väldigt roligt. Det ger stort utbyte till Skansen och jag tror det är givande för dem också. Ofta har de sedan arbetat hos oss under sommaren.
Publicerad: 2014-09-04 kl. 10:23