Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Erdal Akin, brandman

Tipsa om artikeln
Ett och ett halvt år efter att han gick ut SMO fick Erdal Akin fast jobb i Södertörn. "Vi har stor frihet att starta projekt och jag har många idéer", säger Erdal.

Erdal Akin har bott i Stockholmstrakten i hela sitt liv och var nöjd med att han kunde läsa utbildningen Skydd mot olyckor på distans. Sommaren 2012 tog han examen. Sedan dess har vikariaten och projekten inom Södertörns brandförsvarsförbund avlöst varandra.

Att arbeta med räddning och säkerhet - ErdalBlev fast anställd

Vid nyår 2014 blev han fast anställd, med placering i Botkyrkas dagtidsstyrka.

Det speciella med vår räddningstjänst är att brandmän har stor frihet att starta olika projekt, säger Erdal.

Startade Lilla Brandskolan

Redan första året han vikarierade som brandman startade han Lilla Brandskolan. Tolv ungdomar som av olika skäl hade kontakt med socialtjänsten fick gå en utbildning i sådant som allmän brandkunskap och hjärt- och lungräddning. Vid sex tillfällen kom ungdomarna till stationen och träffade tjänstgörande skiftlag.

Mötet var så fascinerande. Ungdomarna fick förståelse för vårt arbete och vi fick förståelse för dem.

Nu kommer han att utveckla Lilla Brandskolan ännu mer. Under våren 2014 startar en ny omgång, både med ungdomar som på egen hand har sökt sig till kursen och sådana som har fångats upp av socialtjänsten.

Bortglömda grupper

Räddningstjänsterna i storstäderna funderar mycket på hur de ska nå förortens ungdomar. Däremot tycker Erdal att många glömmer bort första generationens invandrare, de som kom hit för att jobba på sjuttio- och åttiotalen innan det fanns vare sig Svenska för invandrare, SFI, eller allmän brandkunskap på arbetsplatserna.

Jag tror inte det räcker att stå och dela ut reklamblad på ICA Maxis eller bjuda in till Öppet hus på brandstationen, de här grupperna kommer inte. Vi måste aktivt söka upp dem.

Stor nytta av turkiskan

Erdal har besökt turkiska föreningen och pratat brandsäkerhet. Hans kunskaper i turkiska är till stor nytta. Dels för att han kan förklara termer, dels och viktigare för att språket bryter barriärer.

Det gäller att skapa relationer, att få personlig kontakt.

Ut och jobba

Överhuvudtaget tycker han att räddningstjänsten måste bli bättre på att söka upp människor där de finns.

Varje fredag går flera hundra människor i moskéer. Gå dit, kolla brandvarnarna och passa på och prata allmän brandsäkerhet. Eller gå till ortodoxa kyrkan en söndag och prata med dem som är där. Det duger inte att sitta inne på brandstationen, ut och jobba!

Vill arbeta förebyggande

Precis som de flesta brandmän får Erdal adrenalinkickar av larm.

Men jobbet är så mycket mer än att rädda personer ur brinnande lägenheter. För mig är det värdefullt att arbeta förebyggande och få vara med och bygga upp relationer till andra.

Brandmannayrket är det bästa han kan tänka sig.

Jag vaknar varje morgon med ett leende på läpparna. Det är roligt att gå till jobbet!

Publicerad: 2014-09-04 kl. 10:53