Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Brandmän

Att arbeta med räddning och säkerhet

Tipsa om artikeln
Utbildningen Skydd mot olyckor (SMO) syftar i första hand till yrken inom kommunalt säkerhets- och räddningsarbete.

Film om att arbeta inom räddningstjänsten

Filmen skildrar vardagen inom kommunal räddningstjänst med arbetsuppgifter inom både operativt och förebyggande arbete. Se filmen som är cirka en minut lång här:

Framtida yrken

Många söker utbildningen för att kunna arbeta som brandman inom kommunal räddningstjänst, men utbildningen ger dig också en god grund att stå på för andra yrken.

Att arbeta inom räddningstjänsten

Arbetet inom räddningstjänsten består av både förebyggande arbete och utryckningar. Det förebyggande arbetet innebär att du arbetar för att minska bränder och olyckor i samhället. Exempel på förebyggande arbete är tillsyn av brandskyddet på skolor och företag, planering och genomförande av brandskyddskampanjer eller utbildning på arbetsplatser och skolor.

Bör inte vara höjdrädd

Utryckningar, som utgör en mindre del av arbetstiden, görs vid till exempel bränder, trafikolyckor, sjukvårdslarm, kemikalieolyckor, olyckor med farligt gods, djurlivräddning och oljeutsläpp. Vid en räddningsinsats kan du behöva arbeta på höga höjder och i trånga utrymmen. Därför bör du inte vara höjdrädd eller lida av klaustrofobi. Som anställd inom räddningstjänsten möter du människor i en rad olika sammanhang - ofta i svåra situationer.

Vilja att hjälpa människor

Däför är det viktigt att du har en vilja att hjälpa människor, förmåga att samarbeta och är stresstålig. Eftersom brandmannayrket kräver god fysik är konditions- och styrketräning också en del av arbetet.
Om du är inställd på arbete som brandman i kommunal räddningstjänst får du vara beredd på att de fysiska kraven ser annorlunda ut för att få anställning än för att komma in på utbildningen. Varje räddningstjänst bestämmer sin egen nivå. Vill du veta mer om vilka fysiska krav som gäller? Ta kontakt med den aktuella räddningstjänsten.

Att arbeta som brandman

Att arbeta som brandinspektör

 

Att arbeta som brandinspektör

Kristin Waara, brandinspektör

Andra yrken?

Förebyggande säkerhetsarbete behövs inom alla delar av samhället. Det ställs allt högre krav på att både privata företag och offentlig verksamhet arbetar med olika typer av förebyggande arbete. Beroende på inriktning av verksamhet kan det handla om att göra riskanalyser för att identifiera riskområden och förhindra att olyckor sker. Det kan också handla om att arbeta för att förbättra samhällets förmåga att klara av större olyckor och kriser samt att minska konsekvenserna av dessa.

 Du kan också arbeta med systematiskt brandskyddsarbete och utbildning av personal i säkerhetsfrågor. Exempel på yrken är brandskyddstekniker, brandskyddsansvarig och säkerhetssamordnare.

Andra yrken

Markus Green, Länsstyrelsen

Linnea Nilsson, Skansens säkerhetsavdelning

Stellan Eriksson, säkerhetsstrateg

Publicerad: 2009-10-22 kl. 15:00 | Senast granskad:2019-02-21 kl. 15:47
Kontakt: utbildning@msb.se utbildning@msb.se