Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Läkarundersökning

Här hittar ni information om att bedömas som "fullt frisk" vid den obligatoriska läkarundersökningen för dem som antagits till Skydd mot olyckor-utbildningen.

Information om hälsokrav för sökande till Skydd mot olyckor-utbildningen

 

För att vara behörig till utbildning i Skydd mot olyckor krävs att du är ”fullt frisk” enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2007:7). Kravet ställs för att du ska kunna klara de övningsmoment under utbildningen som innehåller rök- och kemdykning. Rök- och kemdykning innebär arbete i tät rök, med eventuella farliga luftföroreningar. Det är fysiskt krävande och utförs under extrema förhållanden med psykisk press. Kravet på att du ska vara fullt frisk innebär i detta sammanhang att du ska vara fri från sjukdom som försvårar möjligheten att klara rök- och kemdykning. Exempel på sådana sjukdomar är:

  • Hjärt- och kärlsjukdomar.
  • Svårare led- och skelettdefekter. 
  • Sjukdomar som kräver regelbunden medicinering och/eller dygnsrytm som en del av behandlingen.
  • Sjukdomar med risk för plötslig medvetanderubbning (t.ex. insulinbehandlad diabetes, epilepsi).
  • Lungsjukdomar, behandlad astma och vissa typer av allergiska besvär.

Även psykiska funktionshinder kan innebära att du inte bedöms som fullt frisk enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Exempel på sådana kan vara t.ex ADHD, DAMP, Autism, Aspergers eller Tourettes syndrom.

Du får inte ha nedsatt syn eller hörsel, annat än i lindrig omfattning. När det gäller syn måste du klara de krav som är ställt för C-körkort. Dessutom måste du ha god rörelseförmåga, muskelkraft och kondition.

Alla som antas till utbildningen kommer att kallas till läkarundersökning och arbets-EKG (kontroll av hjärtverksamheten vid fysisk ansträngning) för att säkerställa att de uppfyller hälsokraven ovan. Det är därför viktigt att du redan i samband med anmälan funderar över om du kan komma att bedömas som fullt frisk vid en eventuell läkarundersökning.

Tänker du dig att söka ett framtida arbete som brandman så kommer det att ställas liknande hälsokrav på dig.

Har du frågor om den medicinska prövningen? Ställ dem till Rekryterinsmyndigheten: sjukskoterskor.kundsupport@rekryteringsmyndigheten.se (ange MSB i ämnesraden)

Läs mer på Rekryteringsmyndighetens hemsida