Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Frågor och svar om utbildning till skorstensfejartekniker

Tipsa om artikeln
Här hittar du vanliga frågor och svar om vidareutbildningen till skorstensfejartekniker, till exempel om hur antagningen går till, arbetsmöjligheter efter studierna och praktiska detaljer kring boende och studierna.

När börjar utbildningen?

Från och med år 2017 startar utbildningen på höstterminen 2017, exakt datum meddelas senare.

Vilka datum gäller för anmälan till utbildning?

Sista anmälningsdatum är 15 april för kursstart på höstterminen.

Ingår det Lärande I Arbete (LIA) i utbildningen?

Ja, totalt sju veckor.

Vad har en skorstensfejartekniker i lön?

Du som vill veta mer om lönerna kan kontakta Sveriges skorstensfejarmästares Riksförbund (SSR) eller Svenska kommunalarbetarförbundet (SKF).  

Är det meriterande att ha arbetslivserfarenhet från sotning?

Ja, det är meriterande att ha arbetslivserfarenhet från sotningsarbete. Det medför högre poäng i urvalsgruppen "betyg/arbetslivserfarenhet".

Finns det någon åldersgräns för att bli antagen till utbildningen?

Nej, för att komma in på utbildningen finns ingen åldersgräns.

Ger utbildningen högskolepoäng?

Nej, utbildningen är eftergymnasial och ger studiepoäng.

Finns det tillgång till stöd om man har dyslexi eller annan funktionsvariation?

Ange detta i din anmälan. Kursansvarig tar kontakt med dig i samband med kursstart. Studerande med intyg på dyslexi eller annan funktionsvariation kan få särskilt stöd för att kunna genomföra studierna, till exempel teknisk utrustning, anteckningshjälp, talböcker och specialarrangemang i samband med undervisning och examination.

Dyslexistation, stödprogramvaror, talsyntes med mera finns i skolans bibliotek eller eventuellt på annan plats som biblioteket hänvisar till. I biblioteket kan du också få hjälp med att beställa inläst kurslitteratur från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Varje skola har en kontaktperson som fungerar som samordnare för studerande med behov av särskilt stöd och ser till att de får den hjälp som behövs. Hör gärna av dig till kundtjanst.sando@msb.se så fort du fått antagningsbesked så hjälper vi dig med det stöd du har rätt till.

Kan man söka studiemedel för utbildningen?

Ja.
 
 
På CSN:s webbplats väljer du sedan Studerande övriga utbildningar och därefter Andra eftergymnasiala utbildningar. När du ska ansöka om studiemedel hos CSN ska du ange MSB Sandö som skola trots att studieorten är Rosersberg detta på grund av aatt sotarutbildningen organisatoriskt tillhör MSB Sandö. 
Publicerad: 2009-11-12 kl. 12:11 | Senast granskad:2016-05-31 kl. 15:40

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11