Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Andreas Söderqvist och Andreas Lundqvist har vidareutbildat sig till skorstensfejartekniker.

De klättrar i karriären - inte bara på tak

Tipsa om artikeln
Vidareutbildning till skorstensfejartekniker ger kompetens för mer avancerade uppgifter, exempelvis behörighet att utföra brandskyddskontroll. Skorstensfejarteknikers arbetsuppgifter kan vara allt från sotning till brandskyddskontroller samt besiktningsuppdrag och ventilationsarbeten.
En bra karriärväg för oss sotare, säger Andreas och Andreas som går den nya vidareutbildningen till skorstensfejartekniker.

För att söka behövs minst tre års erfarenhet i yrket. Andreas Söderqvist, 28, har jobbat som sotare i Sundsvall i fyra år.
 
Jag vill utvecklas och komma vidare i yrket. Teknikerutbildningen ger kompetens för mer avancerade uppgifter, exempelvis får jag behörighet att utföra brandskyddskontroller, säger Andreas Söderqvist.

Är du sotare om tio år?

Absolut, jag trivs jättebra. Det är ett fritt men också ansvarsfullt yrke. Som sotare lär man känna väldigt mycket människor, och nätverk är alltid bra att bygga. Men att sota eldstäder är bara en del av jobbet. Många känner inte till att vi också rensar fläktar och ventilation på restauranger. Där finns mycket fett som kan ta eld. 
 
Kollegan och studiekamraten Andreas Lundqvist, 30, har jobbat som sotare i Stockholm i fem år.
 
Två polare var sotare, det verkade kul och jag blev intresserad av att prova på. Egentligen var jag inne på brandman, men insåg att det här med sotare var närbesläktat. Det handlar i grunden om att förebygga bränder. Som sotare har jag faktiskt skruvat upp 2 000 brandvarnare i folks hem, vi hade en kampanj, säger han.

Varför vidareutbildar du dig?

Ett kliv i karriären, jag vill lära mig mer. Vi pluggar även energi och ventilation, det innebär att vi exempelvis får kunskaper om energikalkyler och kan minska folks elräkningar. Sånt är ju populärt. Löneförhöjning lär det väl bli efter utbildningen också.   

Varför har alla sotare uniform?

Det är nog väldigt mycket yrkesstolthet. Bältet med riksvapnet, svarta klädseln och kurpisen (mössan på sotarspråket sotarmoj) visar att ”här kommer sotaren, ingen tvekan om det”. Och vi har ett viktigt jobb.

Framtiden?

Jag sotar och utför brandskyddskontroller. Jag trivs kanon med mitt jobb, det är självständigt, men det är en frihet under ansvar. Yrket utvecklas hela tiden, numera är kaminer och eldstäder trend, så när det gäller rådgivning kring energikostnader och besiktningar finns det massor att göra för sotarna. Visst kan det vara kallt och blåsigt på taken ibland, men en sommardag på Stockholms tak kan också vara ganska oslagbar.

 

Gott om jobb i sotningsbranschen

Publicerad: 2009-11-12 kl. 17:36

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11