Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Läraren Johan Schön uppskattar diskussionerna

Tipsa om artikeln
Johan Schön hade tio år i branschen innan han blev lärare på skolan. Han gillar att utbildningen numera är öppen för alla, inte bara för dem som redan har erfarenhet från yrket.

Man lär sig otroligt mycket själv genom att man måste tänka till när man ska förklara sånt som kanske är självklart för den som har jobbat ett tag. Vi får också mer och roligare diskussioner när gruppen är blandad, tycker Johan Schön.

Johan Schön

Sju veckors praktik

I utbildningen ingår sju veckors praktik i arbetslivet, fördelad på två perioder.
Skolan har övningslokaler för att träna olika moment, men under de tretton veckor som eleverna är på skolan ligger tonvikten på teori.

Vi pratar mycket om ventilation och om hur allt fungerar med olika värmesystem; vad det är som får rökgaserna att gå upp i skorstenen, hur man mäter utsläpp och hur man kan påverka förbränningsprocessen. Men kursen innehåller också mycket om byggnadslagstiftning, miljökrav och om vilka skyldigheter och rättigheter sotaren har gentemot kunden. De som går kursen får lära sig väldigt mycket på kort tid, tycker Johan Schön.

Bra ingångslön

Ingångslönen ligger på runt 19.000 – 20.000 kronor i månaden. Arbetsmarknaden är också god, även om det kan vara lite ojämnt över landet.
Av tradition är sotare män. Först på senare år har kvinnorna börjat komma in i branschen. Nu brukar det vara fyra-fem tjejer på en kurs med tjugoåtta platser.

Utbildningen på Rosersberg är den enda i sitt slag. De studerande kommer från hela landet och måste själva ordna och betala sitt boende.
Publicerad: 2014-09-03 kl. 14:34

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11