Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Läsa på distans

Tipsa om artikeln
En distansutbildning till Skorstensfejare startar igen våren 2019. Kursplanen för den skolbundna utbildningen och distansutbildningen är densamma.

Distansutbildningen kommer till sitt innehåll att likna den skolbundna, med skillnaden att den har anpassats för de behov och förutsättningar som finns vid distansarbete.

Distansutbildningen binds samman av en rad gruppuppgifter i form av fall som kopplas till en historia. Historian syftar till att skapa en röd tråd genom utbildningen och att ge delkurser och lektioner en logisk, pedagogisk och meningsfull struktur. 

Enskilda basgruppen

En av distansutbildningens byggstenar är den enskilda basgruppen. De studerande kommer vid utbildningens start att delas in i ett antal grupper som handleds av lärare på Skorstensfejarutbildningen. Genom regelbunden kontakt med varandra och med handledaren är ambitionen att knyta de studerande samman i gemenskap och samarbete, något som är extra viktigt när man geografiskt befinner sig på olika platser i landet under studietiden. 

IT-stödda föreläsningar

IT-stödda föreläsningar kommer att hållas inför både helklass och grupp. För att alla som deltar i utbildningen ska ha möjlighet att lära känna varandra även utanför basgrupperna kommer det erbjudas förutsättningar för det också. 

Praktiska övningar

Utbildning till ett praktiskt yrke förutsätter givetvis praktiska övningar. Därför kommer de studerande att vid fyra tillfällen under utbildningen att mötas vid så kallade närträffar på Skorstensfejarutbildningen i Rosersberg. Närträffarna kommer att sträcka sig över tre till fem dagar och bestå av praktiska övningar, examinationer, återkopplingar och teambuilding. Exempelvis startar själva utbildningen med just en närträff så att samtliga studerande kan lära känna varandra, sina basgrupper och lärare när terminen inleds. 

Datum för närträffar och LIA-perioder för våren 2019:

 

Vecka 5

 

Distans

1 dag

 

Vecka 5

 

Närträff 1

4 dagar

(tis-fre)

 

Vecka 6-9

 

Distans

   

Vecka 10

 

Närträff 2

5 dagar

 

Vecka 11-14

 

LIA 1

   

Vecka 15

 

Närträff 3

1 dag (mån)

 

Vecka 15-19

 

Distans

 

 

Vecka 20

 

Närträff 4

 

5 dagar

 

Vecka 21-23

 

LIA 2

 

 

 

 

Vecka 24

 

Närträff 5

5 dagar

 

 

Information om utbildning till Skorstensfejare, gemensam för distans- och skolbunden utbildning 

Frågor och svar

Vad innebär det att läsa på distans?

Utbildningen är lika lång och det ställs samma krav på dig som studerande. Den stora skillnaden är att du inte behöver vara på skolan i samma utsträckning.

Är det samma utbildning?

Ja, det är samma utbildning med samma kursplan och mål. Du gör de praktiska övningarna på skolan. Hur bra utbildningen blir är också mycket upp till dig själv, precis som i alla andra utbildningar.

Vilken teknisk utrustning behöver jag ha?

Du behöver ha tillgång till en modern dator med internetuppkoppling. Vi har en del inspelade föreläsningar och stora dokument så du måste ha en internetuppkoppling med minst 2Mbit/sek. Du måste ha tillgång till webbkamera och headset eftersom en del av mötena i utbildningen kommer att ske på webben.

Vilka datakunskaper krävs?

Du behöver grundläggande kunskaper i hur olika datorprogram fungerar, främst för ordbehandling. Vi använder en internetbaserad lärplattform, så det är bra om du har viss kunskap om internetanvändning.

Hur studerar man mellan träffarna?

Mellan närträffarna finns allt underlag för dina studier i vår lärplattform. Deltagarna delas in i studiegrupper, som jobbar mycket tillsammans på närträffar och via nätet. Du får introduktioner i olika ämnesavsnitt och jobbar därefter mycket själv med ditt eget och gruppens lärande. Det finns ett antal resurser till din hjälp som föreläsningar, hemlaborationer, instuderingsfrågor och andra uppgifter.

Är träffarna obligatoriska?

Huvuddelen av närträffarna är obligatoriska eftersom de flesta praktiska utbildningsmoment och examinationer sker då.

Var träffas man och
hur bor man under träffarna?

Närträffarna sker i Rosersberg. Du får själv ordna ditt boende under denna tid. Skolan kan tipsa om uthyrare av rum eller lägenheter.

Hur ofta träffas man och hur långa är träffarna?

Det är fyra närträffar, och de är tre till fem dagar långa.

Vad kostar det att läsa på distans?

Det kostar inget extra att läsa på distans.

Får jag ersättning för mina kostnader för resor och logi?

Nej, det ges ingen ersättning för utlägg för resor och logi.

Hur sker antagningen?

Antagningen sker på samma sätt som till utbildningen på plats.

Hur ser behörighetskraven ut?

Behörighetskraven är desamma som till utbildningen på plats.

Publicerad: 2012-02-14 kl. 10:41 | Senast granskad:2018-08-28 kl. 12:01

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11