Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lektion.

Utbilda dig till sotare

Tipsa om artikeln
De flesta människor säger sotare, men det officiella namnet på yrket är skorstensfejare. Utbildningen heter också ”grundutbildning till skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi”. Utbildningen ger dig examen och möjlighet att arbeta som sotare efter 20 veckors studier.
Sotarna har alltid spelat en viktig roll för att skydda samhället från brand. Nu finns en utbildning som är anpassad till vår tids krav på säkerhet. En termins studier ger examen och ett yrke.

Du kan välja att gå utbildningen på vår skola i Rosersberg eller läsa på distans. Utbildningen genomförs på distans varje vårtermin och på plats i skolan i Rosersberg varje hösttermin.

En termin på Rosersberg

Grundutbildning till skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi är en eftergymnasial utbildning på 20 studiepoäng, vilket omfattar en termins heltidsstudier. Varje poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Under utbildningen får du både de teoretiska och praktiska kunskaper som krävs för att arbeta som sotare.

På varje kurs i utbildningen ges betygen Godkänd eller Icke godkänd. Examination görs skriftligt, muntligt eller genom praktiskt arbete. För att få börja kurserna i block 2 måste man ha klarat kurserna i block 1.

Bli sotare på distans

En distansutbildning till skorstensfejare startar igen våren 2019. Kursplanen för den skolbundna utbildningen och distansutbildningen är densamma.
 
 

Mer än bara sotningsarbete

Utbildningen är främst inriktad på sotningsarbete men ger också en bra grund för alla som vill jobba med värme, ventilation och fastighetsskötsel. 
Sotarens kunskaper blir allt mer efterfrågade. Brandskydd, energirådgivning och bra miljö inne och ute är viktiga områden i samhället och i sotarens arbete.

Utbildningstider

Grundutbildning till skorstensfejare startar varje vår- och hösttermin.
 
Sista anmälningsdag är 15 april för kursstart på höstterminen och 15 oktober för kursstart på vårterminen.
 
Ta steget du också: 20 veckor till sotarexamen
"Grundutbildning till skorstensfejare med inriktning på brandskydd, miljö och energi" är en eftergymnasial utbildning på 20 studiepoäng. ...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB 0017-09
Antal
 
Publicerad: 2009-11-11 kl. 11:02 | Senast granskad:2018-08-28 kl. 12:00

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11