Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vanliga frågor och svar om Skorstensfejarutbildningen

Tipsa om artikeln
Här hittar du vanliga frågor och svar om grundutbildningen till skorstensfejare.

När börjar utbildningen?

Vårterminen startar vecka 5 och höstterminen startar vecka 35. För mer detaljer kan du kontakta MSB Sandö.

Vilka datum gäller för anmälan till utbildning?

Sista anmälningsdatum är 15 april för kursstart på höstterminen och 15 oktober för kursstart på vårterminen.
 

Ingår det Lärande I Arbete (LIA) i utbildningen?

Ja, totalt 7 veckor. Du har möjlighet att lämna önskemål om LIA-plats i samband med att du tackar ja till din utbildningsplats. Vi rekommenderar att du redan i god tid innan kursstart börjar fundera på potentiella sotningsföretag där du vill göra din praktik. Ta gärna kontakt med sotningsföretagen i din hemkommun eller i kommunen där du vill göra din LIA.
 
På Sveriges Skorstensfejaremästares Riksförbunds webbplats kan du hitta mer information om vilka sotningsdistrikt mm som finns där du kan göra din LIA.

Vad har en sotare i lön?

Du som vill veta mer om lönerna kan kontakta Sveriges skorstensfejarmästares Riksförbund (SSR) eller Svenska kommunalarbetarförbundet (SKF).

Kan jag tillgodoräkna mig annan utbildning eller erfarenheter från arbetslivet?

Du kan i vissa fall tillgodoräkna dig annan utbildning alternativt arbetslivserfarenhet, om de motsvarar kurserna inom grundutbildningen till skorstensfejare. Tillgodoräkningen sker först efter antagningen. Ansökan för tillgodoräknande gör efter att du blivit antagen.

Är det meriterande att ha arbetslivserfarenhet från sotning?

Ja, det är meriterande att ha arbetslivserfarenhet från sotningsarbete. Det medför högre poäng i urvalsgruppen "betyg/arbetslivserfarenhet".

Är det meriterande att ha B-körkort?

Nej, det är inte meriterande vid antagning till utbildningen, men det kan vara det vid en anställning.

Finns det någon åldersgräns för att bli antagen till utbildningen?

Nej, för att komma in på utbildningen finns ingen åldersgräns.

Ger utbildningen högskolepoäng?

Nej, utbildningen är eftergymnasial och ger studiepoäng.

Finns det tillgång till stöd om man har dyslexi eller annan funktionsvariation?

Ange detta i din anmälan. Kursansvarig tar kontakt med dig i samband med kursstart. Studerande med intyg på dyslexi eller annan funktionsvariation kan få särskilt stöd för att kunna genomföra studierna, till exempel teknisk utrustning, anteckningshjälp, talböcker och specialarrangemang i samband med undervisning och examination.

Dyslexistation, stödprogramvaror, talsyntes med mera finns i skolans bibliotek eller eventuellt på annan plats som biblioteket hänvisar till. I biblioteket kan du också få hjälp med att beställa inläst kurslitteratur från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM.

Varje skola har en kontaktperson som fungerar som samordnare för studerande med behov av särskilt stöd och ser till att de får den hjälp som behövs. Hör gärna av dig till kundtjanst.sando@msb.se så fort du fått antagningsbesked så hjälper vi dig med det stöd du har rätt till.  

Kan man söka studiemedel för utbildningen?

Ja.
 
 
På CSN:s webbplats väljer du sedan Studerande övriga utbildningar och därefter Andra eftergymnasiala utbildningar. När du ska ansöka om studiemedel hos CSN ska du ange MSB Sandö som skola trots att studieorten är Rosersberg detta p g a att sotarutbildningen organisatoriskt tillhör MSB Sandö. 

Kan jag få bostadsbidrag?

Möjligheten finns att söka bostadsbidrag. Ansökan görs till Försäkringskassan.
Läs mer om bostadsbidrag hos Försäkringskassan
Publicerad: 2009-11-11 kl. 10:48 | Senast granskad:2016-01-08 kl. 13:39
Kontakt: utbildning@msb.se utbildning@msb.se

Nytt från Skorstensfejarutbildningen
2016-12-08 kl. 12:00
 
 
2016-12-08 kl. 11:04
 
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11