Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bidrag till kommuner

Tipsa om artikeln
Bidrag och återbudsavgift för utbildning i räddningsinsats från och med 2014.
Efter avslutad och godkänd utbildning i Räddningsinsats utbetalas en schablonersättning till kommunen som bidrag till studerandes lönebortfall samt resor till och från utbildningen.
Schablonersättningen delas in i fyra nivåer beroende på avstånd mellan kommunen och utbildningsplatsen:
  • Nivå 1: 12 000 kronor om avståndet understiger 200 km
  • Nivå 2: 13 000 kronor om avståndet överstiger 200 km
  • Nivå 3: 14 000 kronor om avståndet överstiger 400 km samt för studerande från Gotland
  • Nivå 4: 15 000 kronor om avståndet överstiger 600 km
Nivåerna beräknas på avståndet mellan räddningstjänstens huvudort och utbildningsplatsen.

Endast anställda som räddningstjänstpersonal

Ersättningen utgår endast för studerande som är anställda som räddningstjänstpersonal i kommunal beredskap och som ska arbeta som deltidsbrandmän.
 
Utbetalningen sker terminsvis efter avslutad utbildning av utbildningsställena Revinge, Sandö eller av enheten för utbildningssamordning om utbildningen genomförs av externa leverantörer.

Fri mat och boende

Studerande får mat och boende om avståndet mellan kommunens huvudort och utbildningsplatsen är mer än 50 km. Om det finns särskilda skäl kan MSB godkänna mat och boende även vid kortare avstånd. Samtliga studerande får fri lunch under utbildningen.

Vid avbokning av kursplats senare än 14 dagar före kursstart får avgift tas ut på 3 500 kr plus moms om kursplatsen inte kan fyllas med annan deltagare.
Publicerad: 2014-01-08 kl. 10:20 | Senast granskad:2015-06-26 kl. 13:25