Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Arbeta som deltidsbrandman

Tipsa om artikeln
Att arbeta som deltidsbrandman är speciellt. Arbetet på räddningstjänsten är inte ett heltidsarbete.
Vanligtvis har du ett annat jobb i grunden, där din arbetsgivare ser fördelarna med att ha din kompetens i sitt företag och därför släpper dig när du behöver rycka ut på insatser.

En insats för samhället och bygden

Det är också speciellt för att du ofta arbetar på en mindre ort, där deltidsbrandkåren ofta kan vara en viktig faktor om man väljer att finnas kvar på orten eller inte. I glesbygd är deltidsbrandkårerna av avgörande betydelse för att människor ska kunna bo kvar och ändå känna en trygghet i om olyckan skulle vara framme. 

Anställningen och ersättningen

Att arbeta i en räddningstjänst innebär ett ständigt lagarbete som utvecklar dig mycket som individ och som gruppmedlem.
  
En deltidsbrandman har oftast beredskap var fjärde vecka och då ska du vara tillgänglig dygnet runt. När larmet går ska du kunna infinna dig på räddningstjänsten och vara klar för utryckning oftast inom fem minuter. Du deltar regelbundet i fortbildning och övningar inom den egna kåren.
  
Den ersättning som utbetalas till dig är dels ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning, dels i form av beredskapsersättning.

Så här tycker några deltidsbrandmän om sitt jobb.

Carola Granberg och Annie Johansson är deltidsbrandmän från Hallabro i Blekinge 

Carola:

Det känns verkligen att vi behövs här ute på landet. Vi bor vid en olycksdrabbad vägsträcka och det kan ta upp till 20 minuter för ambulansen att hinna upp hit efter ett larm.

Annie:

Vi är snabbt på plats och vi har fått en kanonbra utbildning i bland annat omhändertagande på olycksplatser. Ibland önskar jag att vi hade ännu större befogenheter i akuta situationer. 

Carola:

Uppdragen är minst sagt varierande så det är bra för både kompetensen och trivseln att vi är en mix av personer med olika ålder och erfarenheter. 

Annie:

Många tror att det här jobbet bara handlar om manlig råstyrka. Men det är så många andra egenskaper som är viktigare, som förmåga till empati och psykisk stabilitet. Självklart behöver vi både kvinnor och män.

Carola:

Jag vill verkligen rekommendera att prova på det här för den som vill göra en riktig insats. Har man den rätta viljan så går det. Och vi har roligt tillsammans också.

Annie:

Instämmer! Det var Carola som övertalade mig att söka hit och man kan ju alltid testa, tänkte jag. Det har jag inte ångrat en sekund.
Publicerad: 2009-12-01 kl. 14:11