Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bidrag till kommuner

Tipsa om artikeln
Bidrag för Grundutbildning för räddningstjänspersonal i beredskap.
Efter avslutad och godkänd Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap - Grib utbetalas en schablonersättning till kommunen som bidrag till studerandes kostnader i samband med utbildningen.

Schablonersättningen delas in i fyra nivåer beroende på avstånd mellan kommunen och utbildningsplatsen:
  • Nivå 1: 12 000 kronor om avståndet understiger 200 km
  • Nivå 2: 13 000 kronor om avståndet överstiger 200 km
  • Nivå 3: 14 000 kronor om avståndet överstiger 400 km samt för studerande från Gotland
  • Nivå 4: 15 000 kronor om avståndet överstiger 600 km
Nivåerna beräknas på avståndet mellan räddningstjänstens huvudort och utbildningsplatsen.

Ersättningen utbetalas endast för studerande som är anställda som räddningstjänstpersonal i kommunal beredskap och som ska arbeta som deltidsbrandmän.  

Utbetalningen sker efter avslutad utbildning av utbildningsställena Revinge eller Sandö alternativt av enheten för utbildningssamordning om utbildningen genomförs av externa leverantörer.

Studerande får mat och boende om avståndet mellan kommunens huvudort och utbildningsplatsen är mer än 50 km. Om det finns särskilda skäl kan MSB godkänna mat och boende även vid kortare avstånd. Samtliga studerande får fri lunch under utbildningen.


Till beslut om bidrag till kommuner för Grib (pdf, nytt fönster)

Publicerad: 2014-01-08 kl. 10:20 | Senast granskad:2018-02-09 kl. 14:39