Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Om grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap

Tipsa om artikeln
För att kunna gå grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap måste du först ha fått anställning inom den kommunala räddningstjänsten som deltidsbrandman eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentliga namnet är.
Efter att du blivit anställd så kan räddningstjänsten söka plats för dig till utbildningen.
 
Själva utbildningen är på 6 veckor och är uppdelad i två delar:
  • Kurs 1, Kommunal räddningstjänst, 3 veckor
  • Kurs 2, Räddningsinsatsen, 3 veckor

Utbildningens uppbyggnad:

Kurs 1: Kommunal räddningstjänst

Delkurs A: Introduktion till yrkesrollen, 2 veckor (80 timmar).

Delkurs B: Praktik i räddningstjänst, 1 vecka (40 timmar).

Delkurs A genomförs på MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de externa utbildningsplatser som MSB planerar att erbjuda. Delkurs B genomförs på din lokala räddningstjänst.

Kurs 2: Räddningsinsatsen, 3 veckor (120 timmar).


Kurs 2, Räddningsinsatsen genomförs på MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de externa utbildningsplatser som MSB planerar att erbjuda.

Under utbildningen får du kunskaper om:

Brand, räddning, akut omhändertagande, farliga ämnen, miljö och krisstöd. Du kommer även kunna delta i och öva på olika typer av räddningsinsatser av typen vanligt förekommande olyckor.
Publicerad: 2017-09-18 kl. 07:00