Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap

Tipsa om artikeln
Att arbeta som räddningstjänstpersonal i beredskap på räddningstjänsten är inte ett heltidsarbete. Vanligtvis har du ett annat jobb i grunden och träder in i rollen som deltidsbrandman när du har beredskap.
Vanligtvis har du ett annat jobb i grunden, där din arbetsgivare ser fördelarna med att ha din kompetens i sitt företag och därför släpper dig när du behöver rycka ut på insatser. För att kunna rycka ut på insatser och genomföra övningar behövs godkännande från din ordinarie arbetsgivare.

En stor insats för samhället och bygden

Arbetet som räddningstjänstpersonal i beredskap är också speciellt för att du ofta arbetar på en mindre ort, där deltidsbrandkåren ofta kan vara en viktig faktor om man väljer att finnas kvar på orten eller inte. I glesbygd är deltidsbrandkårerna av avgörande betydelse för att människor ska kunna bo kvar och ändå känna en trygghet i om olyckan skulle vara framme. 

Anställningen och ersättningen

Att arbeta på en räddningstjänst innebär ett ständigt lagarbete som utvecklar dig mycket som individ och som gruppmedlem.
  
En deltidsbrandman har oftast beredskap var fjärde vecka och då ska du vara tillgänglig dygnet runt. När larmet går ska du kunna infinna dig på räddningstjänsten och vara klar för utryckning oftast inom fem minuter. Du deltar regelbundet i fortbildning och övningar inom den egna kåren.
  
Den ersättning som utbetalas till dig är dels ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning, dels i form av beredskapsersättning.
Publicerad: 2017-09-18 kl. 07:00