Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Att bli räddningstjänstpersonal i beredskap

Tipsa om artikeln
Att vara deltidsbrandman, eller räddningstjänstpersonal i beredskap som det egentligen heter, innebär att du gör en stor insats för invånarna och företagen i den ort där du bor.
Kontakt:
Telefon: 010-240 5350  
 

Du kan läsa mer på webbplatsen blideltidsbrandman.nu (Extern länk. Öppnas i nytt fönster)

Anställningen

Som räddningstjänstpersonal i beredskap är du anställd inom kommunal räddningstjänst. Du har som regel en annan huvudarbetsgivare, men du måste inte ha ett annat ordinarie arbete för att komma ifråga. Räddningstjänsten betalar ersättning för den tid du har beredskap. Dessutom får du ersättning för den tid som går åt till utryckningar, övningar och utbildning.

Arbete inom räddningstjänsten består av både förebyggande arbete och utryckningar. I ditt arbete möter du människor i en rad olika sammanhang - ofta i svåra situationer. Därför är det viktigt att du har en vilja att hjälpa människor, förmåga att samarbeta och är stresstålig.

Kraven

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du behöver vara frisk och ha god kondition
  • Du behöver i normalfallet kunna inställa dig på stationen inom fem minuter vid larm.
  • Du behöver tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.

Arbetstiderna

Du har regelbundet beredskap, det vanligaste är var fjärde vecka, men även andra varianter kan förekomma. När du har beredskap ska du befinna dig så nära brandstationen att du hinner inställa dig normalt inom fem minuter vid larm. Du deltar också i fortbildning och övningar som sker regelbundet inom den egna kåren.

Utbildningen

Om du är intresserad av att bli räddningstjänstpersonal i beredskap, kontaktar du räddningstjänsten i din kommun. Du får då mer information om vilket behov som finns och vilka krav som ställs för anställning. Får du sedan anställning, så ser kommunen/räddningstjänsten till att du får den utbildning som behövs.

För att antas till utbildningen krävs anställning som Räddningstjänstpersonal i beredskap, deltidsbrandman inom kommunal räddningstjänst. MSB kan efter prövning även anta sökande som organisatoriskt ingår i kommunens räddningstjänstverksamhet utan att vara anställd i den kommunala räddningstjänsten.

Utbildningen består av Kurs 1 och Kurs 2 och motsvarar sex veckors studier. 

 

Publicerad: 2017-09-15 kl. 15:00