Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Grundutbildning för räddningstjänst-personal i beredskap - Grib

Tipsa om artikeln
Från 2018 erbjuder MSB utbildningen Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap, Grib. Utbildningen genomförs på tio orter i landet för att avståndet ska bli så litet som möjligt för landets räddningstjänster och deras deltagare vid utbildningen.

Till anmälan för Grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap  

Planeringsunderlag för Gributbildningen (pdf, nytt fönster)

Viktig information om Grib:s delkurs B - Praktik i räddningstjänst (pdf, nytt fönster)

Till informationspaket om Grib

Till frågor och svar om Grib

Nyhet på msb.se med bakgrunden till Grib

 

 

 

  

Om utbildningen

Utbildning innan arbete 

Utbildningen ska påbörjas inom kort efter anställning i räddningstjänsten och syftet är att den anställde ska utbildas innan operativt arbete påbörjas fullt ut.

Inga förkunskapskrav

Grundutbildningen utgår från att den studerande genomgår utbildningen i ett tidigt skede i sin anställning, och därmed fordras inga särskilda förkunskapskrav.

Utbildningens längd 

Den nya utbildningen är 6 veckor lång.

Ämnesintegrerad undervisning

Utbildningens undervisning är ämnesintegrerad i den mån det är möjligt. Det vill säga att lärare inom till exempel akut omhändertagande, brand, räddning och farliga ämnen bedriver undervisning tillsammans för att skapa en helhetssyn kring uppdragen för räddningstjänstpersonal i beredskap.

Möjlighet till lokal anpassning

Utbildningens struktur ger möjlighet till att planera och genomföra lokala anpassningar i samband med delkurs B eller mellan kurs 1 och kurs 2. Dessa anpassningar kan genomföras i den egna räddningstjänstorganisationen eller i samverkan med andra på lämpligt sätt.  

 

Utbildningens struktur

Kurs 1, Kommunal räddningstjänst, 3 veckor

Delkurs A -Introduktion till yrkesrollen, 2 veckor
Studierna inleds med delkurs A-Introduktion till yrkesrollen som syftar till att utveckla grundläggande kunskaper inom ämnesområdena brand, räddning, akut omhändertagande, farliga ämnen, miljö och krisstöd att bygga vidare på under delkurs B.

Delkurs A genomförs på MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de regionala utbildningsplatserna.

Delkurs B-Praktik i räddningstjänst, 1 vecka
Under den här kursen befinner sig den studerande på sin lokala räddningstjänst och genomgår där en praktikperiod utifrån uppsatta lärandemål från kursplanen.

När den studerande genomgått kurs 1, Kommunal räddningstjänst med godkända resultat kan kurs 2, Räddningsinsatsen påbörjas.

Kurs 2, Räddningsinsatsen, 3 veckor

Kursen knyter ihop de kunskaper den studerande fått med sig under kurs 1 och ger den studerande förutsättningar till fördjupade kunskaper inom de olika ämnesområdena. Under slutet av kursen kommer de studerande delta i och öva på olika typer av räddningsinsatser av typen vanligt förekommande olyckor.

Kurs 2 genomförs på MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de regionala utbildningsplatserna.

Efter genomgången och godkänd kurs 2 utfärdas ett utbildningsbevis från MSB som ger möjlighet att söka fortbildning och vidareutbildning inom MSB:s utbildningssystem. 

Webinarium om Grib

MSB genomförde ett webinarium om Grib den 6 och 7 november 2017. Sändningarna samt ett antal frågor finns tillgänliga på MSB:s kanal på YouTube .

 Till sändningen på MSB:s kanal på YouTube

 Till frågorna på MSB:s kanal på YouTube    

 

Kursplan 1 Grib Kommunal räddningstjänst (pdf, öppnas i nytt fönster)

Kursplan 2 Grib Räddningsinsatsen (pdf, öppnas i nytt fönster)

Utbildningsplan Grib (pdf, öppnas i nytt fönster)

PM Grib och rökdykarföreskriften (pdf, öppnas i nytt fönster)

Produktblad Grib (pdf, öppnas i nytt fönster)

Publicerad: 2016-10-14 kl. 09:58 | Senast granskad:2018-06-29 kl. 13:17
Kontakt:
Maria Karlsson Öhman Maria.KarlssonOhman@msb.se