Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

På Sandö har MSB ett 70 hektar stort övningsområde

Övningsområden

Tipsa om artikeln
På ön Sandö mitt i Ångermanälven har MSB ett 70 hektar stort övningsområde och drygt två mil uppströms ett övningsområde vid Högberget på cirka 88 hektar.

Sandö

Övningsområdet på Sandö är väl anpassat för de olika utbildningar inom räddnings-, säkerhets- och beredskapsområdet som MSB genomför på Sandö.
 
Här finns även våra moderna utbildningslokaler, huvudbyggnad med administration och restaurang samt boende för våra studerande.

Högberget

Övningsområdet Högberget som är cirka 88 hektar stort erbjuder miljöer som exempelvis vägar som rasat, ruiner, skadade huskroppar och stora skogsarealer. Här finns också en sprängplatta.

Här kan man till exempel öva:
- ras- och skredhändelser
- sök- och räddning
- antagonistiska händelser
- komplexa riskmiljöer
- simulering av skogsbränder

 

Övningsområdet Högberget

Ras- och skredområdet
På en yta av 130x80 meter finns 22 fasta gömslen för markörer. Området erbjuder möjlighet att öva på skadad infrastruktur som el, vägar, avlopp och vatten. På området kan man också öva kemolycka med tankbil. Fem instabila och skadade hus samt havererade fordon finns utplacerade på området. Vi erbjuder också lektionssalar som kan användas som ledningsplats, wifi, toaletter samt möjlighet att duscha.

Målgrupp
Området Högberget är lämpligt för övningar inom olika områden. Som exempel kan nämnas räddningstjänst, länsstyrelse, kommun, polis, andra myndigheter inom krisberedskapsområdet, sök- och räddningsstyrkor, andra aktörer med flera. Området erbjuder också möjligheter för olika aktörer att öva tillsammans.

Kurser på området
MSB erbjuder även skräddarsydda kurser efter förfrågan och behov. Exempel på kurser och övningar som har genomförts på övningsområdet är insatsmetodik för räddningstjänstpersonal och räddningsledare inom ras och skred.

Kontakt
För mer information och bokning kontakta
kundtjanst.sando@msb.se eller 0771-240 240.

Informationsblad Högberget (pdf, nytt fönster)

Publicerad: 2009-10-27 kl. 17:41 | Senast granskad:2017-10-05 kl. 08:36