Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Agnes Broholm, student vid RUB-utbildningen.

”RUB stänger inte några dörrar, det öppnar snarare några nya”

Tipsa om artikeln
Agnes Broholm visste redan vid studierna till brandingenjör på Lunds tekniska högskola att hon ville jobba inom räddningstjänst och var därför inställd från början på att läsa RUB-utbildningen.
Fakta

RUB är en påbyggnadsutbildning för brandingenjörer som vill arbeta i den kommunala räddningstjänsten. Utbildningen bedrivs vid MSB Revinge.

 
Läs mer

Hur är det att studera vid MSB Revinge jämfört med att studera vid universitet?

- På RUB-utbildningen är det ett annat fokus och upplägg, vi gör framförallt mer praktiska övningar vilket gör att utbildningen blir mer konkret. Det blir tillfälle att praktiskt omsätta den teori vi lärt oss. Högskolan känns generellt mer grundläggande och här är det mer fokus på specifika uppgifter som vi kan tänkas komma att arbeta med när vi är klara. På högskolan var det också lättare att efter eget tycke välja bort vissa lektioner, välja sin egen ambitionsnivå, det är svårare på RUB  eftersom lektionerna i högre grad bygger på varandra.

Vad är det sämsta med utbildningen?

- En utmaning med den yrkesroll som vi tränas inför är att det inte finns något givet facit, det kan finnas många olika lösningar som alla är lika rätt. Det som presenteras under utbildningen kan vara en av dessa lösningar, ett ofta förekommande begrepp hos lärarna är att ”det beror på”. Det här är något som kan skapa frustration hos oss studenter eftersom vi är vana vid mer svartvita lösningar.

Vad är svårast med utbildningen?

- Ingenjörer har överlag svårt för att sluta analysera och övergå till att, trots avsaknad av information, fatta beslut. Personligen tycker jag att det under utbildningen har varit svårt att ta beslut och stå fast vid dem och att lita på att de håller och istället lära mig vikten av att kontinuerligt omvärdera.

Hur fungerar kontakten med lärarna vid utbildningen?

- Det är en stor skillnad från högskolan – jag är närmre mina lärare här. En tydlig fördel med den mer personliga kontakten med lärarna är att ambitionsnivån nästan automatiskt höjs när man som student känner att ens lärare ser vem man är och ser hur man presterar.

Vilka tycker du ska söka RUB?

- Alla som har ett intresse och en nyfikenhet ska söka, man behöver inte alls vara säker på vad man vill syssla med efteråt - ”RUB stänger inte några dörrar, det öppnar snarare några nya”. Utbildningen fokuserar på arbetsuppgifter inom räddningstjänsten och är man nyfiken på vad det kan innebära så ska man söka. All erfarenhet inför arbetslivet är bra och det är en rolig utbildning som blir något nytt i jämförelse med de traditionella universitetsstudierna. Även de som redan jobbat några år passar bra in på utbildningen där de kan få ett trevligt avbrott för kompetensutveckling. 

Berätta om praktikperioderna.

- Jag gjorde min praktik på räddningstjänsten i Kristianstad. Under praktiken får man med sig ett antal arbetsuppgifter från skolan där fokus ligger på att i möjligaste mån följa med och lära sig av det vardagliga arbetet för en brandingenjör på räddningstjänsten. Jag fick till exempel följa med på larm, delta vid tillsyner och vara med på möten av olika slag.

Sammanslaget ger praktikperioderna en bra och övergripande förståelse för vad yrket faktiskt innebär. Jag fick dessutom chansen att besöka flertalet andra aktörer som man kan komma att samarbeta med i sin roll som brandingenjör, exempel på sådana är polis, ambulans, sjöräddning, försäkringsbolag och media. Det är också lärorikt att efter praktiken diskutera och ta erfarenhet av klasskamraternas upplevelser, som sagt så finns det troligtvis lika många typer av organisationer som antal räddningstjänster.

Publicerad: 2019-01-03 kl. 13:19