Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Malin Björkqvist, student på RUB-utbildningen.

"Det vi har lärt oss på skolan stämmer med verkligheten"

Tipsa om artikeln
- Om du är intresserad av ledarskap och hur samhället fungerar i utsatta situationer tycker jag att du ska söka RUB säger Malin Björkqvist. Du behöver inte vara säker på att du vill jobba inom räddningstjänst men du behöver vara medveten om att utbildningen i stora delar handlar om insatser, metodik och taktik. Jag kommer ha nytta av det jag har läst på RUB-utbildningen framöver oavsett vilken arbetsgivare jag väljer. De saker jag lärde mig på universitet faller på plats här – mycket som knyts ihop t ex gällande branddynamik.

Hur är det att studera vid MSB Revinge jämfört med att studera vid universitet?

- Det är väldigt stor skillnad – här är man inte bara en student. Man lär känna alla lärare och klasskompisar väldigt väl. Praktiska övningar vi gör här har gjort att jag lättare förstår den teori som vi gick igenom på universitetet.

Vad tror du att du jobbar med om fem år?

- Jag hoppas att jag jobbar operativt såklart men också med förebyggandeverksamhet eftersom jag under utbildningens gång här fått upp ögonen för det området. Jag hoppas också att jag har fått möjlighet till att jobba med utveckling av intern utbildning för kollegor men även för övriga delar av en kommun samt företag. Anledningen till att jag vill jobba med förebyggandeverksamhet är mycket tack vare kurserna på utbildningen och även praktikperioderna.

Varför sökte du till RUB?

- Jag visste att jag ville jobba med operativ räddningstjänst och visste redan från början att jag ville söka till RUB. Vidare visste jag att det finns en delkurs på RUB-utbildningen som handlar om ledarskap vilket jag tycker är väldigt intressant.  Det är genom bra ledarskap du kommer framåt i en verksamhet där både enskilda personer och verksamheten utvecklas.

Finns det något du önskade att du hade vetat innan du började utbildningen?

- Att det är högt tempo och att inte ha så många sysslor vid sidan av sin utbildning eftersom det är mycket att göra på utbildningen. Det förväntas av oss studenter att vi är deltagande och närvarande jämfört med hur det fungerade på universitetet där jag upplevde att jag var mer anonym. På RUB-utbildningen är det någon som har koll på att jag hänger med i utbildningen.

Berätta om praktikperioderna. Vad har du fått göra?

- Jag har fått åka på larm med både befäl och styrkan, följt med på tillsynsbesök, genomfört egna tillsynsbesök, deltagit på samråds- och byggmöten samt följt vardagen för en brandingenjör. Jag har också besökt andra aktörer som SOS och ambulansen. Min praktik gjorde jag på Karlstads räddningstjänst och jag ska dit nästa period också. Det jag tar med mig till nästa period är att jag kan fokusera på arbetsuppgifterna eftersom jag inte behöver lära mig hur organisationen fungerar.

Det är skönt att komma ut i ”verkligheten” och se att det i stora drag stämmer överens med det vi har lärt oss på skolan.

Publicerad: 2018-12-27 kl. 16:18