Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lärare berättar

Tipsa om artikeln
Här berättar Daniel Cederholm, programansvarig för påbyggnadsutbildningen i räddningstjänst för brandingenjörer, om utbildningen.

Vad syftar utbildningen till?

I korthet handlar utbildningen om att skapa en förmåga hos brandingenjörerna att dels kunna leda en komplex räddningsinsats och dels kunna leda och utveckla räddningstjänstens arbete inom alla dess övriga ansvarsområden. Exempelvis inom tillsynsverksamhet, annat förebyggandearbete och kommunens krishantering.

Kan du sammanfatta innehållet i utbildningen?

Man kan säga att vi pushar de studerande till att bli problemlösare. Under utbildningen utmanar vi dem att lösa olika typer av komplexa problem kopplade till ledning av räddningstjänst och annan myndighetsutövning.

Jag skulle beskriva utbildningen som stimulerande och utmanande, den bygger upp de studerande på individnivå, inte minst genom kursen i ledarskap som ingår i utbildningen.

Vad krävs för att läsa utbildningen?

Det krävs att du som student är engagerad och villig att ta eget ansvar för ditt lärande. Under utbildningens gång ger vi de studerande stort utrymme att utvecklas inom de olika kunskapsområdena. Vi brukar säga till de studerande att det alltid finns mer att lära, och mer att läsa om man är intresserad.

Varför ska man söka sig till utbildningen?

Jag personligen tycker att man ska söka sig till utbildningen om man känner att man vill göra en skillnad i samhället och hjälpa andra. Den är också en inkörsport till att arbeta inom räddningstjänsten eftersom den ger behörighet till att agera som räddningsledare och ger en bra grund för att kunna leda och utveckla den kommunala räddningstjänsten.

Är det något som särskiljer utbildningen från andra typer av utbildningar på eftergymnasial nivå?

Jag skulle nog säga att utbildningen i Revinge är mer yrkesinriktad och verklighetsbaserad än säg mer renodlade akademiska utbildningar. Vi har en väldefinierad kommande arbetsgivare för våra studenter, räddningstjänsten, och kan därför lägga fullt fokus på att förbereda dem för arbetet hos just denna. Innehållet bygger på både forskning och beprövad erfarenhet. Den omfattar både praktik på en räddningstjänst samt teori blandat med praktiska övningar och rollspel av olika slag.

Hur ser möjligheterna ut för att få jobb efter avslutad utbildning?

I princip alla som har tagit sin brandingenjörsexamen har fått jobb redan innan de har gått ut. De studerandes kunskaper och färdigheter är uppskattade inom räddningstjänsten och det brukar inte ta så lång tid att göra en karriär för de som vill det.

Publicerad: 2015-10-05 kl. 11:05