Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Johan Szymanski, räddningschef

Tipsa om artikeln
Johan Szymanski avslutade påbyggnadsutbildningen i räddningstjänst för brandingenjörer i december 2009. Här berättar han om nyttan av utbildningen i sitt arbete som räddningschef i Mora kommun.

Hur upplevde du utbildningen?

Jag tyckte att RUB-året var fantastiskt! Det är först då som man får omsätta sina teoretiska kunskaper från högskolan i praktiken, vilket inte alltid är helt lätt. Utbildningen var upplagd i olika block, där vi gick från att leda enskild räddningsstyrka till att avsluta med det drabbade sammanhanget i samhället kopplat till samhällsstörningar och kriser. För egen del var det egentligen det här året jag sett fram emot under hela utbildningen, då jag redan vid start arbetade som brandman och ville lära mig mer om ledning och samverkan.

Att utbildningen varvades med teori, högskolestudier, praktik och besök i verkligheten gjorde att helheten blev mycket bra. Lärarna och övningsanordningarna på Revinge medförde möjlighet att öva på alla möjliga typer av händelser, allt från terrordåd, samhällskriser till flygplanskrascher. Extra lyckat och lärorikt tyckte jag samövningarna var med deltidsbrandmän, SMO:are, räddningsledarkurserna samt sjuksköterskor och polisinsatschefer.

Utbildningen genomsyrades av det kritiska tänkandet, att hela tiden ifrågasätta – på ett konstruktivt sätt -  i syfte att utveckla och förbättra. Likaså att lära från insatser, att ta och ge konstruktiv kritik. Det enda perspektivet jag saknade var arbetsledningsperspektivet, rollen som chef i en organisation. Många av brandingenjörerna blir på ett eller annat sätt satta i en roll med personalansvar.

Hur har du dragit nytta av utbildningen i ditt nuvarande arbete?

I det förebyggande arbetet har jag haft stor nytta av utbildningen. Här får man stor möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper från högskolan till den kunskap man fått under utbildningen i Revinge till en helhet i byggprocessen, i planprocessen och i det dagliga arbetet med skydd mot olyckor. Operativt nyttjar jag min kunskap från utbildningen varje gång jag har beredskap, dessutom är juridikdelarna viktiga eftersom mycket av den dagliga verksamheten är kopplade till lagar och förordningar och tolkningar av dem.  Övningsverksamheten är också en del som jag är delaktig i, där de olika scenariorna från skolan fortfarande ger idéer till lokala anpassningar.

I rollen som chef handlar mycket av arbetet om personalfrågor och arbetsmiljö. Här kommer ledarskapsdelarna väl till pass i ett ständigt pågående arbete. Dessutom ger utbildningen ett mycket bra nätverk, något som kan vara mycket värdefullt i det dagliga arbetet.

Vad gör du idag?

Idag arbetar jag som räddningschef i Mora kommun och stf räddningschef i Älvdalens kommun. I min roll har jag både verksamhets-, budget- och personalansvar samt ingår i en operativ roll som räddningschef i beredskap, där jag bland annat agerar i rollen som räddningsledare.

Vad hade du velat veta innan du gick utbildningen?

Jag upplever inte att det saknades någon information när jag gick utbildningen, men i efterhand hade jag gärna haft mer information om arbetsrätt och rollen som chef.

Varför tycker du att man ska läsa utbildningen?

Svensk räddningstjänst behöver brandingenjörer, det finns fortfarande en kultur på många platser av att ”allt ska vara som det alltid varit”. Brandingenjörer som läst RUB kompletterar brandmän och andra befäl på ett bra sätt med sin breda kunskap och kompetens. Utbildningen genomsyras av att hela tiden ha ett kritiskt förhållningssätt och utveckla verksamheter, något som sannolikt kommer bli ännu viktigare i framtiden när kraven och förväntningarna på räddningstjänstorganisationerna blir högre. Dessutom handlar det inte bara om att leda räddningsinsatser, utan hela skalan från förebyggande brandskydd till krishantering på både lokal, regional och nationell nivå.

Publicerad: 2015-10-02 kl. 13:43