Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Helena Tari, beredskapshandläggare

Tipsa om artikeln
Helena Tari avslutade påbyggnadsutbildningen i räddningstjänst för brandingenjörer i januari 2015. Idag arbetar hon som beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Skåne. Här berättar hon om sina erfarenheter från att läsa utbildningen.

Varför valde du att söka till den här utbildningen?

Jag ville arbeta inom svensk räddningstjänst så utbildningen kändes som en naturlig fortsättning på mina studier. Jag hade även arbetat en del på min lokala räddningstjänst innan jag sökte mig till Revinge. Men, i slutet av utbildningen såg jag att länsstyrelsen i Skåne sökte en beredskapshandläggare och bestämde mig för att söka tjänsten.

Anledningen var att jag tänkte att det kunde vara intressant att använda mina kunskaper inom räddningstjänst i en annan kapacitet, och idag trivs jag jättebra i min roll.

Vad har du nytta av från utbildningen i din nuvarande tjänst?

Jag har framförallt nytta av mina kunskaper inom ämnesområdena juridik, tillsyn, stabsmetodik, samhällets krishantering och ledarskap. Praktikperioderna under utbildningen gav en bra grund för att se hur man faktiskt arbetar ute på svenska räddningstjänster. Detta är viktigt eftersom en av mina arbetsuppgifter i dag är att tillsyna de skånska räddningstjänsterna och se till att de lever upp till kraven i Lag om skydd mot olyckor.

Jag har också god användning av mina kunskaper i hur samverkan ser ut på lokal, regional och nationell nivå, något som är viktigt eftersom jag arbetar med beredskapsfrågor, och att vi samverkar med såväl kommuner som andra myndigheter.

Sedan kommer mina kunskaper inom räddningstjänst och räddningsledarskap väl till pass eftersom länsstyrelsen ju ansvarar för räddningstjänst vid säg en kärnkraftsolycka eller om räddningsinsatsen kräver en större organisation än säg en enskild räddningstjänst.

Stabsmetodik är ett annat område som jag är glad att jag fick lära mig under utbildningen eftersom vi på länsstyrelsen arbetar i stab med jämna mellanrum exempelvis i samband med stormar och liknande.

Vad skulle du ha velat veta innan du började utbildningen?

Jag vill trycka på att det är viktigt att ta ansvar för sitt eget lärande under utbildningen. Gör man det kommer man att klara av läsåret.

Det är också ett intensivt år om man jämför med brandingenjörsutbildningen i säg Lund. Det är utmanande både psykiskt och fysiskt eftersom utbildningen är en blandning av teori och praktiska övningar ute på Revinges övningsfält.

Varför ska man läsa utbildningen tycker du?

Jag tycker att man ska läsa utbildningen om man är intresserad av att arbeta inom räddningstjänsten, eller som jag, vid länsstyrelsen. Det var ett jätteintressant år och jag har fått med mig många olika delar som jag nu kan dra nytta av i min tjänst.

Lärarna inom utbildningen är också väldigt bra. De var verkligen engagerade och kunniga och fick med sig alla på banan.

Publicerad: 2015-10-02 kl. 13:38