Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationssäkerhetskurs

Tipsa om artikeln
I stort sett alla som är anslutna till internet är utsatta för hot och risker. IT-incidenter är vanligt förekommande, till exempel på grund av dataintrång och skadlig kod. Samhällets aktörer behöver därför ha en god kännedom om vad de ska skydda sig emot och hur de kan gå tillväga för att stärka informationssäkerheten. Det är viktigt att information i dessa verksamheter är tillgänglig, riktig och inte hamnar i fel händer.

Kursen planeras genomföras under 2019.

Välkommen till en kurs för både dig som har en roll på strategisk ledningsnivå och dig som arbetar aktivt med informationssäkerhetsarbete inom kommun, landsting eller region, länsstyrelse eller kommun- och landstingsägda bolag. 

Kursen syftar till att skapa förutsättningar för deltagarna att tillsammans, utifrån sina olika roller, säkerställa effektiv styrning och ledning av det systematiska informationssäkerhetsarbetet, för att kunna skydda organisationens information, nätverk och informationssystem. Kursen syftar också till att skapa möjligheter till erfarenhetsutbyte och nätverksbyggande.

Kursen har utvecklats av MSB  i samverkan med Försvarshögskolan, länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Landsting.

Målgrupp och omfattning

Kursen vänder sig till chefer och beslutsfattare på strategisk ledningsnivå samt Chief Information Security Officers (CISO)/informationssäkerhetssamordnare eller motsvarande.

Kursen bedrivs samtidigt för de två målgrupperna, och inleds och avslutas gemensamt:

A: För deltagare med roller på strategisk ledningsnivå

Kursen omfattar två tillfällen uppdelade på 1+1,5 dagar med några veckors mellanrum.

Kursen innefattar ett eget självständigt arbete mellan de två kurstillfällena. Detta arbete utöver ordinarie kurstid uppskattas till två till fyra timmar.

B: För deltagare med ansvar för det systematiska informationssäkerhetsarbetet (CISO/ informationssäkerhetssamordnare eller motsvarande)

Kursen omfattar två tillfällen uppdelade på 3+3 dagar med några veckors mellanrum.

Kursen innefattar ett eget självständigt arbete mellan de två kurstillfällena. Detta arbete utöver ordinarie kurstid uppskattas till åtta till tio timmar.

Tematiska fördjupningar (egenstudier) kommer att läggas ut på den digitala läroplattformen Itslearning med läsanvisning innan kursens första fysiska möte.

Kursplan Informationssäkerhetskurs (pdf, nytt fönster). 

Kursanmälan

  • Anmälan görs via vår webbplats
  • Din anmälan är bindande efter att antagningsbesked skickats.
  • Sista anmälningsdag anges på respektive kurstillfälle.
  • Efteranmälningar accepteras i mån av plats.

I och med att du anmäler dig till kursen samtycker du till att dina personuppgifter registreras i MSB:s utbildningsregister. Uppgifterna behandlas i syfte att säkerställa vårt åtagande mot dig samt för utskick av information och erbjudanden via e-post.

Urval

MSB förbehåller sig rätten att i samverkan med FHS göra ett urval bland de anmälda.

Inställd kurs

MSB kan komma att ställa in en kurs vid för få anmälningar.

Kostnad

Deltagarna bokar och bekostar resor, mat och boende själva. 

Publicerad: 2018-09-21 kl. 14:07