Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Övningsvägledning

Grundbok

Läs Grundboken först. Denna vägledning är ett övningsmetodstöd för samtliga aktörer som har en roll och/eller ett ansvar inom samhällsskydd och beredskap. Upplägget är tänkt att fungera både för övningar som genomförs i en enskild organisation såväl som för övningar med flera aktörer.

Exercise guidance: basic manual

– an Introduction to the fundamentals of exercise planning.

Simuleringsövning med motspel

Metodhäftet är ett stöd för dig som ska leda eller delta i planeringsarbetet inför en simuleringsövning med motspel. Använd det efter att du har läst Grundboken och bestämt vilket format övningen ska ha.

Övning med fältenheter

Metodhäftet är ett stöd för dig som ska leda eller delta i planeringsarbetet inför en övning med fältenheter. Använd det efter att du har läst Grundboken och bestämt vilket format övningen ska ha.

Seminarieövning

Metodhäftet är ett stöd för dig som ska leda eller delta i planeringsarbetet inför en seminarieövning. Använd det efter att du har läst Grundboken och bestämt vilket format övningen ska ha.

Funktionsövning

Metodhäftet är ett stöd för dig som ska leda eller delta i planeringsarbetet inför en funktionsövning. Använd det efter att du har läst Grundboken och bestämt vilket format övningen ska ha.

Lokal övningsledare

Syftet med detta metodhäfte, Lokal övningsledare, är att fungera som en befattningsbeskrivning och utgöra ett stöd för dem som ska fungera som lokala övningsledare (LÖL) i planerings- och genomförandearbetet av en övning, oavsett format.

Utvärdering av övning

En utvärdering av god kvalitet i form av analys och slutsatser är en central del i erfarenhetshanteringen vid en övning. Syftet med detta metodhäfte är att beskriva hur utvärdering av en övning kan gå till för att erfarenhetshanteringen ska få så goda förutsättningar som möjligt.

Exercise guidance: exercise evaluation

Evaluation - part of lessons learned activities.