Nu finns en ny övningsinriktning för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå för perioden 2018-2021. Övningsinriktningen under denna period har ett fortsatt ökat fokus på civilt försvar och höjd beredskap. Erfarenhetshanteringen efter Totalförsvarsövning 2020 blir slutmålet för inriktningsperiodens förmågeuppbyggnad.
Syftet med övningsinriktningen
MSB:s GD beslutar om övningsinriktning för de myndigheter som anges i bilaga till krisberedskapsförordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap. Övningsinriktningen gäller för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå samt för övningar inom EU och internationellt, där svenska myndigheter deltar aktivt.
Syftet med övningsinriktningen är att gemensamt utveckla förmågan att hantera olyckor, kriser och krig i samhället genom att lyfta fram övergripande perspektiv, fokuserade områden samt ett urval av konkreta aspekter som myndigheterna ska öva under kommande år.
Fokuserade områden t.o.m. 2021
Övningsinriktningen tar sin utgångspunkt i den nationella risk- och förmågebedömningen (NRFB) och i ett allriskperspektiv genom följande fokuserade områden som skapar förmåga: samverkan och ledning, resurser, kommunikation samt kompetens.
Prioriterade aspekter att öva
De fokuserade områdena har brutits ner i mer konkreta aspekter. De grundar sig i de förmågebrister som har identifierats i olika ingångsvärden till övningsinriktningen. Nytt i övningsinriktningen för 2018 - 2021 är att aspekterna är prioriterade med utgångspunkt i resultatet av NRFB 2017. Övriga referenser beskrivs i den s.k. underlagsversionen - läs mer i högerspalten.
Utvärdering och erfarenhetshantering
Myndigheterna som omfattas av övningsinriktningen ska lämna in utvärderingsrapporter, utvecklingsområden och åtgärdsplaner till MSB efter genomförda övningar. Detta ska göras i den nationella övningskalendern. Utvärderingsresultaten kommer att utgöra underlag för kommande övningsinriktning, såväl som för kommande NRFB.
Läs mer om erfarenhetshantering vid övningar här.
Här finns den nationella övningskalendern: https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Ovningsverksamheten/Nationell-ovningskalender/
NAFS
Via NAFS, Nationellt forum för inriktning och samordning av övningar, har aktörerna varit delaktiga i arbetet. Läs mer om NAFS
här.