Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Totalförsvarsövning 2020

Tipsa om artikeln
Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, planerar för en nationell totalförsvarsövning år 2020.

Övningen ska bidra till att öka Sveriges totalförsvarsförmåga och kommer att engagera många delar av samhället, både militära och civila, offentliga och privata, på framför allt central och regional nivå, men även på lokal nivå.

De viktigaste uppgifterna i den försvarspolitiska inriktningsperioden fram till 2020 är att höja Försvarsmaktens operativa förmåga och säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret. Totalförsvarsövningen 2020 syftar till att utveckla och pröva förmågan att tillsammans skydda samhällsviktiga funktioner, värna civilbefolkningen och försvara landet mot väpnat angrepp. Övningen ska också ge underlag för den fortsatta utvecklingen av Sveriges totalförsvarsförmåga.

Övning för höjd beredskap

På alla nivåer ökar tempot för att utveckla samhällets beredskap för kris, höjd beredskap och krig. Hur långt vi nått kommer att prövas vid den första stora totalförsvarsövningen på mer än trettio år, TFÖ 2020, då militära och civila aktörer övar tillsammans. Övningen är därför en viktig del i arbetet att utveckla totalförsvaret, det vill säga hela samhällets planering och förberedelser för såväl militärt som civilt försvar, säger generaldirektör Dan Eliasson.

Förslaget om en totalförsvarsövning presenterades i den grundsyn för totalförsvarsplanering som Försvarsmakten och MSB lämnade till regeringen i juni 2016. Den avsiktsförklaring som Försvarsmakten och MSB undertecknat innebär startskottet för myndigheternas gemensamma planering av den nationella totalförsvarsövningen 2020.

2020 ett delmål för ökad förmåga

Totalförsvarsövningen ger oss en möjlighet att bedöma hur långt vi har kommit år 2020 i vårt gemensamma arbete att utveckla Sveriges totalförsvarsförmåga, men arbetet slutar inte 2020. Efter delmålet år 2020 kommer planeringen att fortsätta för att stärka den svenska totalförsvarsförmågan, säger överbefälhavare Micael Bydén.

Avsiktsförklaring TFÖ 2020

Mer information om MSB:s arbete med totalförsvar

Publicerad: 2017-11-01 kl. 16:19 | Senast granskad:2018-12-21 kl. 14:46