Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationssäkerhetsövning NISÖ 2018

Tipsa om artikeln
Planering för övningen NISÖ 2018, som genomförs under två dagar i februari, har nu startat. Övningen som arrangeras av MSB är den tredje i en serie av övningar. Syftet är att privata och offentliga aktörer övar tillsammans för att stärka samhällets samlade hantering av allvarliga it-incidenter. Genom lärande övningar som NISÖ utvecklas och stärks samhällets förmåga.

NISÖ 2018 är en nationell simuleringsövning med motspel och fokuserar på informationssäkerhet. Under övningen utsätts samhällsviktig verksamhet för svåra påfrestningar. Scenariot omfattar kritiska beroenden inom sektorerna energi, transport, information och kommunikation samt hälso- och sjukvård.

I övningen övas olika roller inom kontinuitet-, incident- och krishantering, såsom till exempel informationssäkerhetschef, it-säkerhetschef och kommunikatör.

De övergripande målen är att de övande har:

  • Skapat en samlad lägesbild.
  • Samordnat och genomfört kommunikationsaktiviteter riktade till allmänhet och medier.
  • Utarbetat och rapporterat bedömningar av konsekvenser och planerade åtgärder till berörda aktörer.
  • Utfört arbetet utifrån gällande rutiner, policies och arbetssätt.

Övningens besöksprogram

I anslutning till övningen anordnas ett gemensamt besöksprogram på engelska för nationella och internationella gäster. Syftet med besöksprogrammet är att individer och organisationer får tillfälle att bygga nätverk, men också för att informera om övningen och om arbetet med samhällets informationssäkerhet i Sverige.

Om MSB:s övningsverksamhet

MSB:s uppdrag är att främja övningsverksamhet, främst genom samverkansövningar. Målet är att aktörer ska få en god förmåga att begränsa konsekvenserna av olyckor och kriser, få en god förmåga att kunna leda och fatta beslut inom eget ansvars-område samt att kunna samverka med andra. Myndighetens övningsverksamhet omfattar regional-, nationell-, EU- och internationell nivå.

Nationella samverkansövningar är effektiva verktyg för att pröva och stärka samverkansförmågan hos aktörerna inom krisberedskapssystemet.

Läs mer om MSB:s övningsverksamhet

Här finns övningsvägledningar 

Vid frågor, vänligen kontakta MSB:s presstjänst:

E-post: kommunikation@msb.se

Telefon: 070 - 321 88 74

Publicerad: 2017-09-04 kl. 11:19