Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Main Planning Conference avslutad - nu går planeringsarbetet vidare

Tipsa om artikeln
Planeringskonferens 2 (Main planning conference) har precis avslutats i Umeå. Maria Jontén, projektledare för Barents Rescue 2019, hur har det gått?

- Jag tycker det har gått bra. Första dagen inleddes av både landshövdingen i Västerbotten, Magdalena Andersson och MSB:s avdelningschef Cecilia Looström. Det är viktigt signalvärde då MSB, Västerbotten och Norrbotten samverkar i planering och genomförandearbetet av Barents Rescue.
Från projektledningen fick vi tillfälle att presentera övningsplaneringen såhär långt, beskriva Barents syfte och mål, samt scenario och planeringen för Event Week 23-27 september.

Maria Jontén, projektledare Barents Rescue 19

De deltagande länderna (förutom Sverige även Norge, Finland och Ryssland) fick presentera sina egna ambitioner för övningen så här långt, men har även fått möjlighet att sitta tillsammans nationsvis och diskutera alltifrån sina ambitioner med övningen, gemensamma mål och inriktningar till logistik och praktiska frågor.
Vi fick också en intressant genomgång från Leif Sandahl (MSB) om skogsbränder och klimat, utifrån sommarens skogsbränder och med en beskrivning av utvecklingen över tid av ökade skogsbränder och brandrisk, med en koppling till klimatet. En föreläsning om hanteringen av olyckan på Kebnekaise presenterades också vid sidan av programmet, polisens Disaster Victim Identification team (DVI) höll i det.

Vad är det nya med Barents Rescue 2019?

Vi ska utveckla ett koncept för övningsserien för Barents Rescue 19 där kunskapsutbyte, lärande och erfarenhetsåterföring, framför att tidigare haft fokus på fältövning. Därför kommer Event Week, som övningen numera kallas, även att innehålla workshops och seminarier som alla kan delta i. Hela Event Week ska vara som en verktygslåda med olika verktyg för att uppnå de olika målen i övningen. Arbetet med målen, både de internationella och de nationella är därför centralt, liksom utvärderingen.

Varför är det viktigt att öva samverkan och krishantering i Barents Regionen?

Det finns såklart många anledningar, en är de långa avstånd vi har mellan hjälp vid stora olyckor och händelser i flera regioner i Sverige. Erfarenheterna från terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017 visar att samverkan mellan de olika blåljusaktörerna ytterligare kan stärkas genom träning, utbildning, övning och gemensam metod för erfarenhetsåterföring. Ett annat exempel är sommarens händelser där exempelvis Norrbotten hade både höga flöden och skogsbränder och där stöd inom regionen efterfrågades. Närheten och upparbetad samverkan med grannländers räddningstjänst, sjukvård och polis är i många fall närmast till hands om något inträffar och där kan hjälpen komma snabbare när stöd efterfrågas.
En annan anledning är ju, som sommarens erfarenheter från skogsbränderna visar, att våra rutiner för att begära och ta emot hjälp från andra länder fortfarande kan förbättras och utvecklas. Just mottagande av stöd, gränspassage och alarmering är viktiga moment som kommer att övas givet att Sverige står värd och att det är vi som ska prövas. Barents Rescue är synnerligen angelägen då övningen tar avstamp i Barentsavtalet vars utgångspunkt är fredsfrämjande och stabiliserande för Barentsregionen. Övningen är också den enda mötesplats vi har med Ryssland för civil övning inom krisberedskap i fält. Att upprätthålla dialog och relationer där det är möjligt är centralt i planerings och genomförandearbetet, avslutar Maria Jontén.

Mer nformation om övningen finns på Barentsrådets webbplats, barentscooperation.org samt på msb.se/barentsrescue19

Publicerad: 2018-12-20 kl. 14:59
Kontakt:
Stina Wessling Stina.Wessling@msb.se