Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

SAMÖ 2018

Tipsa om artikeln
SAMÖ 2018 inriktade sig på samverkan och ledning under störda förhållanden. Deltog gjorde myndigheter på nationell och regional nivå.
Läs mer om SAMÖ 2018

Det övergripande syftet med övningen SAMÖ 2018 var att bidra till utvecklingen av civilt försvar. Detta uppnåddes genom en samverkansövning på nationell och regional nivå, där kunskapshöjning inom civilt försvar stod i fokus under planering och genomförande, såväl som under utvärdering och erfarenhetshantering. SAMÖ 2018 utvecklade ett urval av förmågor från dokumentet Sverige kommer att möta utmaningarna, Gemensamma grunder (grundsyn) för en sammanhängande planering för totalförsvaret. SAMÖ 2018 utgjorde en del i arbetet med att uppnå den övergripande målbilden för 2020, med särskilt fokus på samverkan och ledning under störda förhållanden.

Nu har SAMÖ 2018 genomförts 

Övningen genomfördes som en seminarieövning uppdelad på fem tillfällen, där drygt 500 övande resonerade sig fram till svar på diskussionsfrågor genom samtal och diskussioner.

Resultaten och erfarenheterna från övningen kommer att utgöra underlag i det samlade arbete som görs vad gäller civilt försvar och totalförsvar, och kommer även att vara viktiga ingångsvärden till totalförsvarsövningen som ska genomföras 2020 (TFÖ 2020).

Deltagande aktörer var de centrala och regionala bevakningsansvariga myndigheterna som finns upptagna i bilagan till krisberedskaps-förordningen (2015:1052) tillsammans med Försvarsmakten, Regeringskansliet, Riksdagsförvaltningen, Riksbanken, Lantmäteriet, SOS Alarm och Teracom AB.

Efter genomförd övning var uppfattningen hos majoriteten av de övande att det varit värdefullt och inspirerande att träffas och diskutera dessa frågor. Kunskapen och förståelsen hos deltagarna ökade inom flera områden. 

SAMÖ 2018 är den senaste övningen i MSB:s övningsserie samverkansövningar (SAMÖ), som övar tvärsektoriella förmågor på nationell nivå. SAMÖ 2018 är en del i det gemensamma arbetet med ett återupptaget totalförsvar.

MSB övar organisationer och myndigheter på regional, nationell och internationell nivå. Det gör vi för att samhällets aktörer ska ha en god förmåga att begränsa och hantera konsekvenserna av samhällsstörningar.

Läs mer om SAMÖ 2018 genom att klicka på länken under Läs mer om SAMÖ 2018.

Publicerad: 2018-01-30 kl. 16:00 | Senast granskad:2018-05-09 kl. 11:03