Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Informationssäkerhetsövningen NISÖ 2018 är genomförd

Tipsa om artikeln
Den 14 – 15 februari genomförde MSB den nationella informationssäkerhetsövningen NISÖ 2018. Det är den tredje övningen i en serie där senaste övningen arrangerades 2012.

NISÖ 2018 är en nationell simuleringsövning med motspel och som fokuserar på informationssäkerhet. Under övningen utsattes samhällsviktig verksamhet för svåra påfrestningar och allvarliga störningar. Scenariot omfattade kritiska beroenden inom sektorerna energi, transport, information och kommunikation samt hälso- och sjukvård.

Syftet med övningen var att privata och offentliga aktörer övade tillsammans, för att stärka samhällets samlade förmåga att hantera it-relaterade samhällsstörningar där aktörerna snabbt behöver samordna sig för att kunna vidta relevanta åtgärder.

I övningen deltog fler än 200 deltagare från 26 organisationer. De som övades hade roller inom kontinuitet-, incident- och krishantering, såsom till exempel informationssäkerhetschef, it-säkerhetschef och kommunikatör.

De övergripande målen var att de övande skulle:

  • Skapa en samlad lägesbild.
  • Samordna och genomföra kommunikationsaktiviteter riktade till allmänhet och medier.
  • Utarbeta och rapportera bedömningar av konsekvenser och planerade åtgärder till berörda aktörer.
  • Utföra arbetet utifrån gällande rutiner, policies och arbetssätt.

Att genomföra regelbundna nationella övningar som NISÖ är en förutsättning för att kunna utveckla och utvärdera strukturer för hantering av storskaliga it-incidenter samt att öka krisberedskaps- och civilförsvarsförmågan.

Läs mer: Frågor och svar om NISÖ 2018  

Om MSB:s övningsverksamhet

MSB:s uppdrag är att främja övningsverksamhet, främst genom samverkansövningar. Målet är att aktörer ska få en god förmåga att begränsa konsekvenserna av olyckor och kriser, få en god förmåga att kunna leda och fatta beslut inom eget ansvarsområde samt att kunna samverka med andra. Myndighetens övningsverksamhet omfattar regional-, nationell-, EU- och internationell nivå.

Läs mer om MSB:s övningsverksamhet

Här finns övningsvägledningar   

Faktablad NISÖ 2018   

Nyhet NISÖ 2018 testade förmågan att hantera it-relaterade samhällsstörningar 

Vid frågor, vänligen kontakta MSB:s presstjänst:

E-post: kommunikation@msb.se

Telefon: 070 - 321 88 74

Publicerad: 2017-09-04 kl. 11:19