Msb.se - Aurora 17
Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Aurora 17

Tipsa om artikeln
Aurora 17 var en försvarsmaktsövning där MSB deltog i två olika roller.

Aurora 17 var den första och största försvarsmaktsövningen i sitt slag på mer än 20 år. Försvarsmakten övade då alla sina stridskrafter samtidigt. Det var en nationell övning som avsåg att bygga ett starkare försvar och öka den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige. Det var Försvarsmakten som ledde och hade ansvar för övningen. MSB deltog i övningen i två olika roller för att stödja Försvarsmakten. Vi ledde det civila motspelet och vi deltog själva som myndighet i motspelet.

Övningen genomfördes i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige berördes men de största övningsområdena var i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg. Övningen genomfördes den 11 - 29 september 2017. Förberedelserna började redan under sommaren, bland annat genom att utländska förband började anlända till Sverige.

Deltagare

I övningen deltog fler än 19 000 män och kvinnor från Försvarsmakten, varav en fjärdedel från Hemvärnet, samt förband från Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Litauen, Norge och USA. Även ett 40-tal svenska myndigheter, däribland MSB, ingick i övningsorganisationen som civila aktörer.
De civila aktörerna ingick i övningsorganisationen, i det som kallas för motspel. MSB ledde motspelet som spelade som om det vore den verkliga omvärlden. Motspelet gav Försvarsmakten olika scenarion att hantera, dessa scenarion var bestämda i förväg.

MSB:s roll i övningen

MSB arbetade med övningen Aurora genom att;
  • Vi höll samman de civila aktörernas deltagande i övningens motspel.
  • Vi deltog i övningens motspel.

Händelsehantering

MSB har beredskap för att hantera allvarliga olyckor, kriser eller katastrofer olyckor/händelser i samhället. Det gällde också om verkliga händelser skulle ha inträffat i anslutning till övningen. MSB kan om behov uppstår bistå med experthjälp och förstärkningsresurser inom ett antal områden.

Läs mer i Frågor och svar - Aurora 17

Publicerad: 2017-09-06 kl. 08:20