Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Erfarenhetshantering vid övningar

Tipsa om artikeln
Erfarenhetshantering vid övningar är en ständigt pågående process som består av flera metoder som är utvecklade för att underlätta systematisk övningsverksamhet - både för enskilda aktörer och för hela krisberedskapssystemet.

Varför erfarenhetshantering vid övningar?

Erfarenheter från övningar är en viktig källa till kunskap och bidrar till att stärka samhällets samlade förmåga att hantera olyckor och kriser. Erfarenheter och lärdomar om styrkor och brister identifieras hela vägen från planeringen av en övning, under övningens genomförande ända till det färdiga utvärderingsresultatet. Detta behöver göras på ett strukturerat sätt för att få ut så mycket som möjligt av den tid, det arbete och de resurser aktörerna i krisberedskapssystemet satsar på övningsverksamhet.

En ständigt pågående process 

Figuren nedan visar hur erfarenhetshantering ses som en ständigt pågående process i "förbättringshjulet" som driver stärkta förmågor genom övning.

 

Processen består både av metoder för aktörers enskilda övningar och metoder där främst MSB driver arbetet med erfarenhetshantering vid flera övningar.

En framgångsfaktor för en effektiv erfarenhetshantering är att utvärderingar från enskilda övningar görs på ett likartat sätt och håller god kvalitet. För att underlätta det arbetet har vi tagit fram ett nytt metodhäfte för utvärdering av övningar.

De samlade erfarenheterna utgör sedan ett centralt underlag för den årliga övningsinriktningen för tvärsektoriella övningar på nationell och regional nivå.

Projektet

Arbetet med att ta fram processen och dess olika beståndsdelar har utförts av projektet Effektiv erfarenhetshantering vid övningar (2014-2016). Läs mer i faktabladet ovan.

  

Publicerad: 2015-03-20 kl. 12:39
Kontakt: