Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Seminarium Elektromagnetiska hot - 29 januari 2018

Tipsa om artikeln
Seminarium om elektromagnetiska hot - hur gör man en risk- och sårbarhetsanalys för att hantera dessa hot och vilka möjligheter finns det att bygga bort risker som kan leda till stora störningar i samhällets krishanteringsförmåga.

Presentationer från dagen

Agenda
Introduktion
FOI Avsiktligt EM-hot
FOI RSA EM-hot Pilotstudier
FOI Vägledning RSA EM-hot
Rakel
Fortifikationsverket Vägledning
Elsäkerhetsverket
Rymdväder

Om dagen

Seminariet anordnades av MSB och Centrala Beredningsgruppen Elektromagnetiska Hot och tog upp MSB:s nya vägledning för risk och sårbarhetsanalys avseende antagonistiska EM-hot, samt Fortifikationsverkets nya vägledning för skydd mot avsiktliga EM-hot.

Program från seminariedagen

Sårbart samhälle

Vad händer i samhället om mobilnätet inte fungerar, betaltjänster via internet eller uttagsautomater är oanvändbara, trafiksignaler på vägar och järnvägar är nedsläckta, det inte längre finns TV- eller radio­utsändningar på grund av att någon antagonistisk grupp slagit ut dessa med elektromagnetiska medel?

Det civila samhällets krishanteringsförmåga är beroende av ett flertal system som innehåller elektronisk utrustning för styrning, kontroll, övervakning, kommunikation med mera. Dessa kan utsättas för angrepp med olika typer av antagonistiska elektromagnetiska hot (EM-hot), som exempelvis kraftiga störsändare eller vapen som avger elektromagnetiska pulser.

Tillgänglig teknologi

Militärt har telekrigsområdet blivit ett av de centrala verktygen i konflikter runt om i världen. Civilt har störsändare kommit att användas, exempelvis av polis för att ta ner drönare, men även av kriminella till exempel för att slå ut villalarm vid inbrott.

Kunskapen om dessa möjligheter sprids samtidigt som man kan konstatera att det inte krävs några exotiska, svårhanterliga material eller industriell kapacitet för att konstruera utrustning som kan åsamka stora störningar i system som innehåller och styrs av elektronik.  

Publicerad: 2018-02-02 kl. 16:45
Kontakt:
Gustav Söderlind Gustav.Soderlind@msb.se