Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

CBRNE-dagarna 2016

Tipsa om artikeln
2016 års CBRNE-dagar ägde rum i Umeå 15-16 november. Årets tema var Totalförsvar – ett mycket viktigt och aktuellt ämne.

Dagarna inleddes med att Arméchefen Generalmajor Karl LE Engelbrektson gav Försvarsmaktens syn på CBRNE i ett totalförsvarsperspektiv och att Statssekreterare Charlotte Svensson gav en föredragning med titeln Med totalförsvaret i fokus.

Detta följdes av korta föredrag kring vad det är vi måste förbereda oss för när det gäller kemiska, biologiska, nukleära och explosiva ämnen. Erik Johanssons föredrag om kärnvapen var en ögonöppnare för många. MSB och FM presenterade sedan den grundsyn för totalförsvarsplaneringen som tagits fram under året och Per Sjöström, Militärregion norr och Kristina Smith från länsstyrelsen i Uppsala exemplifierade hur det regionala arbetet inom området bedrivs.Den första dagen avslutades med en paneldebatt på titeln Vägen framåt.

På kvällen var det middag med till delar totalförsvarstema på Umeå garnisons mäss. Mässen var dagen till ära dekorerad med CBRNE-materiel från både det gamla civilförsvaret och Försvarsmakten och till förrätt serverades Bullens pilsnerkorv på gaffel.

Dag 2 inleddes med en uppdatering av hur arbetet med den aktörsgemensamma CBRNE-strategin fortskrider och vi fick höra intressanta presentationer som kopplar till tre av de nio prioriterade områdena. Detta följdes av en föredragning kring polisens nya organisation inom CBRNE och deras systematiska krisberedskapsarbete.

Dagen avslutades med att titta på en nyklippt version av filmen Förebudet och sedan en diskussion med åhörarna kring filmen och budskapets aktualitet för oss idag.

Den symboliska stafettpinnen överlämnades till sist från Försvarsmakten SkyddC till MSB. Boka redan nu in den 8-9 november 2017 för nästa års CBRNE-dagar - mötesplatsen för dig som arbetar med frågor inom kemiska, biologiska, radiologiska, nukleära och explosiva ämnen.

Konferensdokumentation

 

Program

Att förebygga händelser med toxiska industrikemikalier - Socialstyrelsen

Försvarsmaktens syn på CBRNE - Karl Engelbrektsson

Nationell laboratorieförmåga inom mikrobiologiska analyser - Lisa Fredlund

Vad måste vi förbereda oss för - Britt Karlsson

Publicerad: 2017-03-02 kl. 10:02
Kontakt:
Mirja Lenz Torbjörnsson Mirja.LenzTorbjornsson@msb.se