Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

CBRNE-dagarna 2015

Tipsa om artikeln
Det tolfte mötet av CBRNE-dagarna ägde rum i Umeå den 30 september och 1 oktober. Dagarna invigdes av FOIs Generaldirektör Jan-Olof Lind som också pratade kring årets tema ”från globalt till lokalt”.

Sidan kommer att fyllas på med mer information.

Många intressanta förläsare höll tänkvärda presentationer och försvarsminister Peter Hultqvist inledde med att ge regeringens syn på Sveriges försvar och krisberedskap inom området CBRNE.

Försvarsminister Peter Hultqvist föreläser

Årets tema var från det som sker globalt till det som sker på lokal nivå. Vid den uppskattade postersessionen visades postrar med allt från forskning till produkter. Utställningen innehöll också demonstration av verktyget för RSA och applikationen CBRNE med en tillhörande tipspromenad. Dagarna avslutades med ett antal personliga reflektioner och erfarenheter av att arbeta i Ebola-drabbade områden.

Tomas Ries från Försvarshögskolan lämnade ett tydligt avtryck med sin beskrivning av det globala läget.

Sara Bogefeldt Darlin och Jan Demarkesse beskrev CBRNE ur ett nordiskt perspektiv

Sara Bogefeldt Darlin och Jan Demarkesse beskrev CBRNE ur ett nordiskt perspektiv och civil-militär samverkan.

Presentation – Haga Nordefco

Staffan Edler beredskapsdirektör på Länsstyrelsen i Jämtland, berättade om Nordsams arbete med beredskapen mot farliga ämnen från det regionala perspektivet. Katarina Fredrikson berättade om det goda exemplet "gränslös samverkan".

Presentation Nordsam

Ett nytt sätt att skapa, ta hand om och sprida resultat är ett omfattande projekt som FOI driver och som Lisa Hörnsten Friberg berättade om. Samverkansplattform H2020, ett säkrare samhälle.

Presentation Samverkansplattform H2020, ett säkrare samhälle

Torsdagen började med en spännande föreläsning om "kraften i det lokala initiativet" eller "vem utvecklar på lokal nivå?" med Henrik Östlund, Umeå kommun och det goda exemplet på lokal nivå berättade Mattias Hagelin, Räddningstjänsten Skellefteå.

Presentation Det lokala perspektivet CBRNE

Presentation Lokalt RTJ Skellefteå

Veronica Strandhs och Svenja Stövens posters hade valts ut och de fick berätta om sina projekt/resultat innan alla fick gå ut till utställningen och tipspromenaden.

Presentation Krishantering vid terrorism riktat mot spårbunden trafik

Presentation EU CBRNE Training Curriculum

Posterutställning

Mer än 20 intressanta posters kom in till kommittén för CBRNE-dagarna som tog sig friheten att välja ut fyra som presenterades i ett kort föredrag; FM-studie om CBRN-skydd av Hanna Lundgren, Försvarsmakten/SkyddC. Krishantering vid terrorism riktat mot spårbunden trafik – utmaningar för samverkan, Veronica Strandh, Umeå universitet. EU CBRNE Training Curriculum med Svenja Stöven, Europeiska CBRNE-centret och Ger globalisering en ökad risk för allvarlig livsmedelsburen smitta i Sverige? av Moa Lavander, Livsmedelsverket.

Bild på posters från Cbrnedagen 2015

Skip Navigation Links.

 

Anna Tubbin Jordbruksverket och Maria Muribi Försvarsmakten/SkyddC presenterade de framtagna prioriterade områdena som gör den aktörsgemensamma CBRNE-strategin färdig.

Personliga reflektioner av att arbeta i Ebola-drabbade områden avslutade två intensiva dagar. I soffan fanns gästerna Annette Kraus Folkhälsomyndigheten, Anneli Eriksson Karolinska Institutet, Martin Sjöholm MSB och Åsa Johansson Försvarsmakten/SkyddC moderator var Åsa Szekely Björndal från Folkhälsomyndigheten.

Den symboliska stafettpinnen överlämnades från FOI till Försvarsmaktens SkyddC till 2016 års CBRNE-dagar som äger rum 15-16 november 2016.

Publicerad: 2015-10-27 kl. 12:18
Kontakt:
Susanna Ekströmer susanna.ekstromer@msb.se