Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

CBRN-dagarna blev CBRNE-dagarna 2014

Tipsa om artikeln
2014 års dagar ägde rum den2-3 september i Nynäshamn. Det var det elfte mötet och MSBs Generaldirektör Helena Lindberg invigde dagarna med en nulägesbild och en framtidsbild inom området. I vårt närområde såg Helena att en olycka med oljeutsläpp är det mest troliga i dagsläget.

Sidan kommer att fyllas på med mer information och fler presentationer kommer löpande.

Många spännande förläsare fanns på plats med intressanta presentationer från problematisering av området B till organisationsförändringar. Årets dagar omfattade smittsamma sjukdomar, kemiska stridsmedel, transporter, expolsiver och mycket mer.

Presentation 1: Problematisering av området B (pdf, nytt fönster)

Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten problematiserade runt B ur ett CBRNE-perspektiv. Det som skiljer det biologiska (B) området från övriga bokstäver i CBRNE är att området hela tiden har ett bakgrundsbrus med nya sjukdomsfall och som lätt får mycket fokus i media. Det kräver ständig bevakning och samtidigt tydlig information till allmänheten.

Ebola sprider sig snabbt i Västafrika. 1990 drabbades Sverige av ett kritiskt fall av Ebola, vid den tiden saknades både rutiner och kunskaper för att bästa omhändertagande men patienten tillfrisknande. Kunskaperna om sjukdomen var också betydligt sämre, men man byggde snabbt upp en enhet på infektionskliniken i Linköping som fortfarande är den klinik som har spetskompetens.

Det finns olika sorters Ebola men Anders avslutade med att Sverige har en väl utvecklad beredskap.

Presentation 2: Ebola Folkhälsomyndigheten Anders Tegnell (pdf, nytt fönster)

Från en dödlig smitta till en attack med kemiska vapen på en civil befolkning. Åke Sellström tidigare chef för FNs vapen inspektion i Syrien berättade om attacken i norra Syrien den 19 mars 2013. En gripande och otäck berättelse som för oss, som befann oss i Nynäshamn denna sensommardag kändes overklig.

Men Åke tog oss med in i händelsens centrum för ett ögonblick och skakade om våra sinnen. Syrien hade flera sorters kemiska vapen och till en början visste man inte vad det var som hade spridits. Åke berättade om hur han fick uppdraget av FN och hur de planerade uppdraget för att kunna ta prover och vidimera om det hade skett en attack med kemiska vapen eller inte.

Han beskrev hur de var bevakade och hur de hela tiden var tvungna att vara på sin vakt för risken att bli angripna på ett eller annat sätt. Lärdomarna var många och Åke tryckte särskilt på att vid ett så riskfyllt uppdrag, behövs det många olika kompetenser för att lyckas.  

Presentation 3: Syrien (pdf, nytt fönster)

Presentation 4: Folkhälsomyndigheten Karin Tegmark Wisell (pdf, nytt fönster)

Publicerad: 2014-11-20 kl. 16:57 | Senast granskad:2014-11-25 kl. 14:04
Kontakt:
Susanna Ekströmer susanna.ekstromer@msb.se