Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

 Moderator Joakim Aspengren, PTS och ordförande i SOTI, hälsar deltagare från myndigheter och frivilliga försvarsorganisationer välkomna till Mötesplats SO. (Fotograf: Liselotte Jansson)

Mötesplats SO 30 maj 2013

Tipsa om artikeln
Myndigheterna i samverkansområdena och organisationer inom frivilliga försvarsorganisationers samarbetskommitté (FOS) bjöds i maj in till en seminariedag för att diskutera hur vi gemensamt tar tillvara frivilliga resurser för att stärka samhällets uthållighet.

Dagen hölls under ledning av moderator Joakim Aspengren, PTS och ordförande i Samverkansområde Teknisk Intrastruktur.

 

Inledningsvis talade Peter Lagerblad, FOS, Tommy Arnesson och Björn Körlof, MSB, om vilken roll frivilliga försvarsorganisationer har inom svensk krisberedskap. Anna Anteskog, MSB, talade om behoven inom svensk krisberedskap, identifierade i inriktningen för anslag 2:4 Krisberedskap.

SOS Alarm, Ola Johannesson och Karin Andersson, deltog och berättade om sina erfarenheter från hur frivilliga använts i USA och Japan. 

 

Samverkan mellan olika nivåer diskuterades

Under eftermiddagen fick deltagarna vara med på fyra workshops som hölls parallellt och fokuserade på att diskutera hur samverkan mellan frivilliga försvarsorganisationer och kommuner samt myndigheter på regional och nationell nivå kan stärkas.

 

Workshop 1 – Lokal nivå

Under ledning av moderator Anders Fridborg (räddningstjänsten i Uppsala och kommunrepresentant i Samverkansområde Skydd, undsättning och vård) berättade Jan Alsander från Civilförsvarsförbundet och Kent Ahlqvist från Frivilliga radioorganisationer vad de kan erbjuda och vilken roll de kan fylla i ett krishanteringsperspektiv.

 

Jan-Åke Holmdahl, beredskapssamordnare från Falun kommun berättade vidare om hur man i kommunen arbetar på ett tydligt och strukturerat sätt med frivilliga organisationer när det gäller olika delar av krishanteringen i kommunen till exempel översvämningar och rasrisk i gruvor.

 

Läs Civilförsvarsförbundets presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Frivilliga Radioorganisationens presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

 

Workshop 2 – Regional nivå

Peter Molin, länsråd i Gotlands län samt ordförande i Samverkansområde Geografiskt områdesansvar, modererade workshopen som fokuserade på det regionala perspektivet.

 

Alf Sandqvist från Motororganisationerna och Lennart Myhlback från Frivilliga flygkåren berättade vad de kan erbjuda på regional nivå när det gäller utbildning och övning. De informerade även specifikt om den kunskap som dessa organisationer har. Ulla-Britt Pettersson från Hallands län samt Monika Wagner från Uppsala län informerade om hur man använder sig av frivilliga i dessa län, både inom kärnkraftsberedskap men även när det gäller uppbyggnad av regionala resursgrupper.

 

Läs Frivilliga Flygkårens presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Länsstyrelsen i Hallands presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Motororganisationernas presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

 

Workshop 3 – Nationell nivå

Under ledning av moderator Monika Nilsson, Svenska Kraftnät och vice ordförande i Samverkansområde Teknisk infrastruktur, hölls en workshop inom området stabsstöd och djursmitta. Helen Rådemar från Svenska Lottakåren och Annica Emtegård från Strålsäkerhetsmyndigheten berättade om sitt gemensamma samarbete inom stabsstöd som exempelvis nyttjades vid jordbävningen i Japan då Strålsäkerhetsmyndigheten hade behov av ökad uthållighet.

 

Kristin Sundström från Svenska Blå Stjärnan och Elisabet Lindal från Jordbruksverket berättade om samarbete inom området djursmitta som nyttjas regelbundet vid olika typer av sjukdomsutbrott på djur. Dessa två frivilliga försvarsorganisationer utbildar frivilliga på uppdrag och utifrån ett behov som identifierats av myndigheten. Det är ett gott exempel på hur samhället tar tillvara på frivilliga resurser.

 

Läs Svenska Lottakårens presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Jordbruksverkets presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Svenska Blå stjärnans presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

 

 

 

Workshop 4 – Nationell nivå

Under ledning av moderator Anders Backman (Trafikverket och ordförande i Samverkansområde Transporter) berättade Sebastian Wigmo från Sjöfartsverket om myndighetens långa erfarenhet av att använda sig av frivilliga resurser, till exempel med Sjöräddningssällskapet för efterforskning och räddning av människor i sjönöd.

 

Ett nytt samarbete har nyligen inletts med Brukshundklubben inom området efterforskning. Brukshundklubben utbildar räddningsekipage med hund och förare som kan lokalisera försvunna människor till sjöss på en kilometers avstånd även när det är mörkt ute. På workshopen berättade även John Fritsch från Sjövärnskåren om sina möjligheter att utbilda och tillhandahålla frivilliga resurser för att öka uthållighet vid kriser till sjöss.

 

Läs Svenska Brukshundklubbens presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster) 

 

Läs Svenska Brukshundklubbens och Sjöfartsverkets presentation (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Sjövärnskårernas riksförbunds presentation nr. 1 (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

Läs Sjövärnskårernas riksförbunds presentation nr. 2 (PDF-dokument, öppnas i nytt fönster)

 

 

Paneldebatt

Efter workshoparna samlades de fyra moderatorerna i plenum för att berätta vad man diskuterat i respektive workshop. 

 

Alla närvarande såg Mötesplats SO som en viktig nätverkande kunskapsdag som gav organisationerna och myndigheterna en ökad förståelse för varandras mandat och uppdrag vilket är en viktig grund inför fortsatt samverkan framöver.

 

Publicerad: 2013-06-05 kl. 10:17
Kontakt:
Liselotte Jansson Liselotte.Jansson@msb.se
No such user