Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Barnsäkerhetsforum 2011 - dokumentation

Tipsa om artikeln
Den 3- 4 oktober genomförde Barnsäkerhetsforum sin första nationella konferens på Karlstad CCC. Konferensen var ett initiativ av barnsäkerhetsrådet och är tänkt att återkomma vartannat år. Nästa konferens genomförs i oktober 2013.
Syftet med konferensen var att skapa en mötesplats för offentliga, privata och ideella aktörer samt att sprida aktuell kunskap ur ett såväl teoretiskt som praktiskt perspektiv. Temat för konferensen var ”barns säkerhet, delaktighet och utveckling”.

Konferensen inleddes redan på förmiddagen den 3:e  med att den högsta ledningen från de deltagande myndigheterna i barnsäkerhetsrådet genomförde sitt årliga möte.
 
Vid den efterföljande paneldiskussionen fick även konferensdeltagarna möjlighet att lyssna på vilka utmaningar och möjligheter myndigheternas högsta ledning såg i det kommande arbetet inom barnsäkerhetsområdet.

Första dagen innehöll presentationer kring barnsäkerhetsarbetet i Sverige ur ett historiskt perspektiv; vilken påverkan socioekonomiska skillnader kan ha på risken för barn att skadas i en olycka samt  en ny metod för att få barn och unga mer delaktiga i planeringsprocesser.

Konferensens andra dag erbjöd möjligheter att ta del av flera olika perspektiv baserade på det övergripande temat. De parallella passen på förmiddagen tog upp aspekter kring säkerhet i hemmet; i förskola & skola samt risker i miljön. Eftermiddagens pass tog upp aspekter kring säkerhet på fritiden; kring delaktighet & inflytande samt kring de yngre vuxna (18 - 24 år).

Genom ett samarbete med Karlstads Universitet har några av föreläsningarna blivit filmade då de är tänkta att användas i undervisningssyfte.
 
Dessa filmer finns här via länk samt även på Barnsäkerhetsforums facebooksida (www.facebook.com/barnsakerhetsforum). 
 

Föreläsningar i plenum, film:

 
 

 

Övriga presentationer finns här som Pdf-filer. Fler filmer och dokument kommer att läggas ut inom kort. 

Säkerhet i hemmet

Säkerhet på fritiden

Barns delaktighet och inflytande

  
Publicerad: 2011-10-28 kl. 14:03
Kontakt:
Daniel Carlsson Daniel.Carlsson@msb.se