Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Referat: Kvinnors makt, konflikter och svenska myndigheter onsdag 7 juli

Tipsa om artikeln
Hur arbetar svenska myndigheter för att genomföra FN-resolutionen 1325 om kvinnor, fred och säkerhet i sina utlandsinsatser? Frågan lyftes på paraplyorganisationen 1325:s seminarium under onsdagen i Almedalen.
Flera representanter för bland annat Rikspolisstyrelsen, Försvarsmakten, Folke Bernadotteakademin och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap berättade om sina erfarenheter ute på fältet från bland annat Kongo, Afghanistan och Bosnien.
 
Helena Svensson på seminariet om Operation 1325
 
Helena Svensson, genderrådgivare vid internationella insatser och nyss hemkommen från Haiti där hon varit på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beskrev ett omskakande möte med prostituerade. Flickor och kvinnor som lever i den yttersta utkanten av samhället men som kämpar för sin rätt till något slags anständigt liv.
 
- Inom MSB diskuterar vi möjligheten att samla vår gemensamma kompetens och erfarenhet i de olika myndigheterna och fokusera på ett specifikt land. Det är ofta svårt att på plats forma gemensamma arbetsgrupper. Bättre då att förbereda och planera en gemensam insats och koncentrera våra krafter, sade Helena Svensson.

Hon underströk också behovet av att som utsänd ha möjlighet till kontinuerligt stöd från sin ”hemmamyndighet” under själva insatsen.
 
- Jag har haft ett otroligt bra stöd från MSB med tillgängliga genusrådgivare dygnet runt via mejl eller telefon, sade hon.
 
Panelen på 1325 seminariet
 
Paneldiskussionen och frågorna kom mycket att handla om hur stor andel kvinnor som både skickas ut på internationella insatser och hur genderfrågan ska få genomslag lokalt hos både män och kvinnor i de länder där myndigheterna verkar.
 
- Vi arbetar systematiskt och målinriktat för att öka andelen kvinnor i våra insatser. MSB vill implementera 1325 i allt vi gör, inte bara i själva den organisation vi skickar ut. Det handlar också bland annat om hur vi bygger flyktingläger – hur ska kvinnor och män kunna bo tillsammans på bästa sätt, sade Helena Lindberg, generaldirektör vid MSB

Henrik Landerholm generaldirektör vid Folke Bernadottakademin, menade att myndigheten trots stora satsningar för att ta tillvara på kvinnors kompetens i insatser ibland är hänvisad till den personal som exempelvis EU-länderna tillhandahåller. Inte sällan är det en kraftig övervikt av män som väljs ut.
 
På frågan om hur man ska nå ut till lokalbefolkningen med innehållet i 1325, skapa attitydförändringar och medvetenhet menade bland annat Per Karlsson, Sida.
 
- Vi arbetar med lokala medier och med lokala organisationer för att nå ut med vårt budskap. Attitydförändringar kräver personliga möten, utbildning genom bland annat teater och kultur på landsbygden, sade Sidas representant.
 
Helena Lindberg, MSB, höll med om vikten att få ut budskapen lokalt.

- I Afghanistan utbildar vi kvinnlig räddningstjänstpersonal, helt enkelt eftersom män inte får beröra kvinnor och därmed inte kan rädda dem vid en olycka. Men det handlar också om att skapa relationer till våra systermyndigheter och kvinnoorganisationer i lokalsamhället.
Publicerad: 2011-07-08 kl. 10:39
Kontakt:
Christina Andersson Christina.Andersson@msb.se