Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Temadag kring Kontinuitetsstyrning inom hälso- och sjukvård

Tipsa om artikeln
MSB och enheten för ledningssystem och beslutsstöd höll temadagar 23-24 mars 2010 kring Kontinuitetsstyrning inom hälso- och sjukvård.
 
 
Nya sjukvårdsmetoder, ny teknik, ökad automatisering, ökad specialisering, differentierad organisation, ändrade finansieringsformer med mera leder i snabb takt till nya möjligheter och kanske ändrade förutsättningar inom sjukvården.
 
Bland annat finns ett ökat tryck på effektiviseringar av den totala verksamheten och en utveckling mot en verksamhet som i större utsträckning tar hänsyn till helheten i den enskildes sjukvårdsprocess.
 
Denna utveckling innebär bland annat att driftssituationen förändras internt inom sjukvården men också att nya beroenden mot olika teknikleverantörer uppstår. Denna utveckling ökar också sårbarheten avseende funktionssäkerheten. På senare år finns ett antal händelser som styrker detta faktum. Av denna anledning behöver kontinuitetsstyrning inom Hälso- och Sjukvården ytterligare belysas och utvecklas
 
Under 2010 avser MSB, bland annat, öka fokus på interaktionen mellan teknik och organisation som måste anses som en viktig del i arbetet att öka medvetenheten avseende den ökade sårbarheten kring funktionssäkerhet. En väsentlig del i detta är att ha en utvecklad kontinuitetsstyrning som kan skapa förutsättningar i de olika organisationerna för att minska sårbarheten i sina försörjningssystem. En bra styrning innebär ett bra regelverk, en tydlig bild av vad som krävs av verksamheten inom området som ger bra kontinuitetsplaner för verksamheten om något oförutsett skulle hända.
 
Utan bra och rätt förberedelser får kriser ofta katastrofala följder rent ekonomiskt och mänskligt på grund av avbrott i verksamheten. När en kritisk situation uppstår måste allt vara förberett och olika aktörer måste snabbt börja samarbeta.
 
Som en inledande del bjöd MSB in nyckelpersoner till en temadag kring kontinuitetsstyrning för att diskutera och presentera, trender inom området, hjälp till självhjälp för kontinuitetsstyrning inom Hälso- och Sjukvården, nyttoperspektiv, erfarenheter från inträffade händelser mm.
Publicerad: 2010-04-21 kl. 13:55
Kontakt:
No such user