Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppstartskonferens inför Krisberedskapsveckan 2019

Tipsa om artikeln
Välinformerade och engagerade invånare är en viktig tillgång vid en samhällskris. Det vill vi uppnå med Krisberedskapsveckan och vi har kommit en bit på väg. Våra uppföljningar av kampanjen visar att den får människor att reflekterar över hur en samhällskris kan påverka vardagen. Människor uppger också att de planerar att skaffa egen beredskap. Men hur får vi dem att agera - att verkligen skaffa en hemberedskap?
Datum: 7 mar 2019
Starttid: 08:30
Sluttid: 16:00
Sista anmälningsdag: 15 feb 2019
Ort: Stockholm
Lokal: Norra Latin, Drottninggatan 71 B
Kostnad: Konferensen är kostnadsfri

På uppstartskonferensen inför Krisberedskapsveckan 2019 borrar vi i hur vi minskar glappet mellan ord och handling. Vad behöver vi förstå om människor för att kommunikationen ska ge effekt?

Målet med uppstartskonferensen är att ge inspiration och idéer inför Krisberedskapsveckan 6 – 12 maj, ge kunskap om att kommunicera risker och bygga nätverk för att utvecklas tillsammans. Välkommen! 

Sista anmälningsdag var den 15 februari.

Program

Se hela programmet som en pdf-fil

Om människan och risker

Det är långt ifrån självklart att medvetenheten om en risk får oss att förebygga faran eller göra något för att lindra dess följder. Varför är det så? Ann Enander, hjälper oss förstå vad som får oss att göra något åt risker, varför människors inställning till risker skiljer sig åt och vad det innebär för oss som arbetar med kommunikation.  
Ann Enander är legitimerad psykolog och professor i ledarskapspsykologi vid Försvarshögskolan. 

Berättelser om hemberedskap

Vad kan vi lära oss av människors berättelser om sin egen beredskap? Linda Kvarnlöf presenterar vad som kommit fram när hon genomförde intervjuer hemma hos privatpersoner. Här har människor berättat om och samtidigt visat vad som är centralt i deras krisberedskap. Arbetet är en del av ett projekt som förväntas bidra med nya perspektiv på krisberedskap i hemmet.
Linda Kvarnlöf är lektor i sociologi och verksam inom Risk and Crisis Research Centre (RCR) vid Mittuniversitetet.

Uppstartskonferensen erbjuder också: 

Vad tyckte människor i Sverige om broschyren Om krisen eller kriget kommer?

MSB sammanfattar vad uppföljningen av broschyren säger om människors uppfattning av informationen och vad den gett för effekt.  

Prioriterad men svårflörtad, eller? Om ungas medievanor och deras inställning till krisberedskap

Unga utpekas som en prioriterad målgrupp för att stärka Sveriges krisberedskap. Hur når vi dem och med vilka budskap? Vad kan och tycker de om krisberedskap?

Goda exempel på aktiviteter till Krisberedskapsveckan

Tips på aktiviteter från ett par olika aktörer. 

”Du er en del av Norges beredskap” – Råd om egenberedskap

Grannlandets krisberedskapskampanj presenteras av Tore Kamfjord, senior rådgivare och Eva Honningsvåg, kommunikationsdirektör vid Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 

Upplägg, aktiviteter och material #Krisberedskapsveckan 2019

MSB presenterar möjligheter till kampanjen 2019 och planeringen för kommande år.

Målgrupp

Konferensen riktar sig till dig som arbetar inom en kommun eller länsstyrelse som beredskapsansvarig/beredskapshandläggare eller motsvarande, eller som kommunikatör.

Moderator: Alexandra Johansson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Publicerad: 2018-11-02 kl. 10:13