Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Grundutbildning WIS

Tipsa om artikeln
För dig som är intresserad av att lära dig grunderna i WIS finns det nu tillfälle att gå en utbildning i Malmö.
Datum: 14 maj 2019
Starttid: 10:00
Sluttid: 15:00
Sista anmälningsdag: 6 maj 2019
Ort: Malmö
Lokal: Comfort Hotel Malmö, Carlsgatan 10 C
Antal platser kvar: 4
Kostnad: Kostnadsfritt, men anmälan krävs

Utbildningen riktar sig till dig som vill lära dig mer om WIS och de olika funktioner som finns i WIS 3. Fokus ligger på att lära sig de funktioner som alla användare av WIS behöver kunna, till exempel att hitta i systemet och rapportera för sin aktör. Efter utbildningen kan du själv med hjälp av materialet utbilda vidare i din egen organisation eller ditt område. I dina arbetsuppgifter ingår till exempel att dela information med andra aktörer samt att omvärldsbevaka. För dig som är mer intresserad av en fördjupning i redaktörs- och administratörsrollen hänvisar vi till utbildningen ”WIS Fördjupning för Redaktörer och Aktörsadministratörer”.

Vi kommer bland annat gå igenom:

  • Söka, bevaka och följa – Genom exempel visa användningsområden för att söka upp ytor där man känner till innehållet, låta systemet bevaka eventuella nya ytor inom ämnen/områden som intresserar användaren samt hur man följer och får meddelanden om information som läggs till i WIS.
  • Vara aktiv i en samhällsstörning – Genom att visa hur lägesrapportering i WIS är uppbyggd visas olika funktioner, både översiktligt och i detalj. Genomgång av formuläret som fylls i för att presentera varje aktörs läge, samt hur man tillför kartbaserad information. Som komplement till lägesrapportering används också begäran för att samla in information från andra aktörer.
  • Samverkansytor och aktörsnätverk – Genom exempel på samverkansytor visa på hur vardagsanvändning av WIS leder till en bättre förmåga att använda informationsdelning under samhällsstörning. Genomgång av aktörsnätverk för att ge möjligheter för grupper med gemensamma intressen att samla information på ett ställe, vägleda ovana användare samt möjliggöra snabbare uppstart av nya ytor.
  • Arbeta internt –   Genom exempel visa på hur man kan använda WIS inom den egna organisationen för att dela information, tipsa egna användare om sidor som är lämpliga att följa.
  • Grundläggande ansvar och möjligheter för redaktör och administratör – Redaktörs- och administratörsrollen i WIS är viktig, både gällande ansvar och möjligheter. De viktigaste funktionerna introduceras övergripande, men utbildningen innehåller ingen djupdykning kring detta.

Ta med egen laptop

Utbildningen varvar teori med praktik och du kommer att få prova på olika handgrepp i systemet. Ta därför med egen laptop. Det kommer även finnas möjlighet till frågor och kortare diskussioner.

Anmälan och kostnad

Utbildningen är kostnadsfri och fika ingår. Vi bryter för lunchrast mellan klockan 12 och 13. Lunch ingår ej.

Vänligen observera att du måste anmäla dig för att få en plats. Vid uteblivet deltagande utan avanmälan debiteras 500 kronor.

Har du några frågor, välkommen att kontakta Sara Olsson.
E-post: sara.olsson@msb.se, telefon: 010-240 50 23

Publicerad: 2019-02-25 kl. 13:36
Kontakt: wis@msb.se