Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utvärdera hanteringen av attentatet i Stockholm 7 april 2017

Tipsa om artikeln
Regeringen har gett MSB i uppdrag att utvärdera hanteringen av attentatet den 7 april 2017 i Stockholm. I uppdraget ingår att beskriva och analysera hur den samlade hanteringen av det initiala händelseförloppet inverkade på samhället, särskilt de samhällsfunktioner som i stor utsträckning påverkade allmänheten.

I slutet av juni 2017 fick MSB regeringsuppdraget att utvärdera hanteringen av attentatet den 7 april 2017 i Stockholm.

MSB har påbörjat arbetet och har samlat in erfareneheter från berörda aktörer.

– Utvärderingen kommer att göras utifrån aktörernas egna inrapporteringar om hanteringen av händelsen. Vi har relativt kort tid på oss och vi kommer därför primärt göra våra bedömningar utifrån det material som aktörerna bidragit med, säger Per Sundström, enhetschef vid enheten för kunskapsutveckling på MSB.

– Vi vet att det redan genomförts analyser och utvärderingar hos enskilda aktörer och en del i vårt uppdrag är att även använda dem för att få en helhetsbild av hanteringen av händelsen, fortsätter Per Sundström.

– Frågan om informationsspridning omfattas också av hemställan. Vi kommer att titta på  hur spridningen av obekrätftade uppgifter och rykten  påverkade hanteringen, avslutar Per Sundström.

Under januari och februari pågår analys, kompletterande datainsamling samt skrivarbete.

MSB kommer även inhämta kunskap om hur informationsspridningen i andra länder, som varit utsatta för liknande attentat, påverkade deras hantering, till exempel Storbritannien, Tyskland och Frankrike.

Uppdraget omfattar berörda aktörer på lokal, regional och nationell nivå. Vidtagna åtgärder som omfattas av sekretess ingår inte i uppdraget.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 april 2018.

Till uppdraget på regeringen.se

Direkt till regeringsuppdraget (pdf)

Tidplan

Beskrivning Tid
Projektplan och uppstart av projektet internt MSB
augusti, september
Hemställan skickas till berörda aktörer oktober
Analys av inkommna underlag, kompletterande
datainsamling, skrivarbetet
november till 
februari
Beredningsperiod
februari till mars
Slutrapportering till
Regeringskansliet (Justitiedepartementet)
30 april
Publicerad: 2017-09-13 kl. 09:47 | Senast granskad:2018-01-30 kl. 13:20
Kontakt:
Ingrid Tengberg Ingrid.Tengberg@msb.se

Årsredovisning 2016
 
Antal
Ej i lager
 
 
Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld
Antal