Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Utreda felaktigt VMA-larm i Stockholm

Tipsa om artikeln
Regeringen har gett MSB i uppdrag att redovisa och utvärdera omständigheterna kring och vidtagna åtgärder med anledning av SOS Alarms felaktiga VMA-larm i Stockholm den 9 juli 2017. MSB ska redovisa uppdraget senast den 15 december 2017.

Uppdrag från regeringen

MSB har fått i uppdrag att utreda omständigheterna kring det felaktiga VMA-larmet samt informationsgivningen till allmänheten i samband med händelsen. MSB ska också föreslå åtgärder för att säkerställa en hög funktionalitet och säkerhet i VMA-systemet och för informationsgivningen. I det ligger bland annat att föreslå åtgärder för att stärka kunskapen hos enskilda om vilka kanaler som finns för att varna och informera allmänheten vid bland annat olyckor och allvarliga händelser.

I uppdraget ska MSB samverka med SOS Alarm, Polismyndigheten och övriga berörda aktörer. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 15 december.

Viktigt meddelande till allmänheten

Det varningssystem vi har i dag, radio och utomhusvarningssystemet, började utvecklas på 1930-talet i syfte att kunna sända flyglarm till befolkningen. Efter kalla krigets slut, i slutet av 1980-talet, flyttades fokus mot en fredstida användning av varningssystemet.

Signalen "Viktigt Meddelande" infördes för att räddningstjänsten ska kunna varna vid större olyckor. Räddningsledaren bestämmer då om signalen, i folkmun även kallad "Hesa Fredrik", ska ljuda eller om det räcker att VMA-meddelandet meddelas i radio utan att utomhuslarmet aktiveras. Kommunerna ska öva signalen, "Hesa Fredrik" en gång i kvartalet.

Kommunerna ska även kunna sända flyglarm och så kallat beredskapslarm. Flyglarm varnar för fara för flyganfall och beredskapslarmet larmar för krig.

Publicerad: 2017-09-13 kl. 09:42
Kontakt:

Årsredovisning 2016
 
Antal
Ej i lager
 
 
Ett säkrare samhälle i en föränderlig värld
Antal