Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Många utbildades i MSB RIB under november

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-12-12 kl. 09:45
Räddningstjänstenheten har under november genomfört ett flertal utbildningar i MSB RIB beslutsstöd för räddningstjänster i Sverige och Norge.

MSB RIB kopplar ihop databaser som tillsammans ger omfattande information om hur en olycka kan hanteras, hur det förebyggande arbetet kan planeras, vilka riskerna är när olyckan inträffat och var resurserna finns.
Som RIB-abonnent finns möjlighet att få en kostnadsfri utbildning under en hel- eller halvdag. Under utbildningen ges generell information om RIB-programmet men tyngdpunkten ligger på farliga ämnen och spridningsberäkningar.

Mellan 13-15 november besöktes räddningstjänsterna i Västervik, Färjestaden och Oskarshamn där deltagare var brandbefäl i Kalmar län samt representanter från miljöförvaltningarna.

Deltagare i ett klassrum.

Deltagare på Räddningstjänsten i Oskarshamn. Foto: Mats Bornström

Jörn Bustgaard och Ulf CervinusI slutet av november besöktes Fredrikstad brannvesen i Norge. Kursen var beställd av IUA (Interkommunalt Utvalg mot Akuttforurensning) i Östfold fylke, som omfattar kommunerna Askim, Fredrikstad, Moss, Halden, Mysen och Sarpsborg. Deltagarna kom från olika räddningstjänster samt från Öst 110 sentral (larmcentral för räddningstjänsten). Öst 110 är en av Norges största larmcentraler och hanterar larm från 38 kommuner och mer än 700 000 invånare.

Totalt var det 71 deltagare under utbildningsdagarna och responsen var mycket god.

– De är förvånade över att MSB RIB innehåller så mycket. I Norge finns det inget liknande beslutstöd och flera av de norska deltagarna ville implementera det i sina egna räddningstjänster, säger Ulf Cervinus som tillsammans med Mats Bornström håller i utbildningen.

Anmäl intresse för utbildning

MSB erbjuder utbildningar som vanligtvis består av en kortare demonstration av vad MSB RIB kan erbjuda och en mer omfattande genomgång av dess olika delar. Läs mer om utbildning i MSB RIB

Fotot ovan: Kursbeställaren Jörn Bustgaard, IUA ansvarig i Östfold fylke i samtal med Ulf Cervinus. Foto: Mats Bornström 

Kontakt:
Ulf Cervinus Ulf.Cervinus@msb.se