Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB Revinge startar distansutbildning för frivilliga brandmän

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2011-12-13 kl. 12:47
Frivilliga brandmän som har genomgått certifieringsutbildning via MSB Revinge får nu chans att åka på larm. Därmed kan de minska skadorna och hjälpa ordinarie räddningsstyrkor vid en händelse.
I våras tog Sydöstra Skånes räddningstjänstförbund (SÖRF), FSFB och MSB Revinge fram en pilotutbildning för att certifiera frivilliga brandmän. Tanken var att öka användbarheten av frivilliga brandmän vid insatser inom den kommunala räddningstjänsten.
 
− Frivilliga brandmän har fram till nu inte haft någon speciell utbildning inom räddningstjänstområdet, säger Jörgen Björk, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
150 frivilliga brandmän i sydöstra Skåne avslutade i våras utbildningen på MSB Revinge och i förra veckan skrev de avtal med SÖRF.
 

Förstärkning vid olycka

Avtalet innebär att de frivilliga brandmännen förstärker SÖRFs utryckningsorganisation vid olika typer av insatser som till exempel brand i byggnad, brand ute samt vid trafikolycka. Brandvärnen larmas via SMS och kan då åka ut till olyckan och spärra av eller ge snabb sjukvårdsinsats. Dock så kräver Mats Svensson att man som frivillig brandman genomgått utbildningen innan det blir aktuellt med infasning.
 
− På det här sättet kan vi köpa tid, begränsa skadan och i slutänden rädda liv, säger Mats Svensson. När den ordinarie styrkan är på plats kan brandvärnen få nya eller andra arbetsuppgifter av räddningsledaren, fortsätter han.
 

Ökat intresse bland räddningstjänsterna

Resultatet är så uppskattat att andra räddningstjänster nu anammar konceptet. I vår ska bland annat räddningsvärnen i Landskrona, Svalöv och i Räddningstjänstens Syds upptagningsområde genomgå den nya teoretiska utbildningen som MSB Revinge tillhandahåller på distans.
− Utan MSB Revinges hjälp hade vi inte kunnat gå i land med detta projekt, avslutar Mats Svensson.
 

Fakta

Utbildningen består av nio block. Blocken består initialt enbart av en basnivå som är framtagen tillsammans med MSB, FSFB och SÖRF. Blocken är inte tidsatta utan det är upp till den genomförande räddningstjänsten att utgå från sina behov och själv bestämma hur lång tid de vill ägna åt varje block.
 
De nio blocken är:
  1. Räddningstjänsten och den enskilde i samhället
  2. Sjukvård/kris och krishantering
  3. Brandvattenförsörjning - pumpar
  4. Risker och regelverk
  5. Brandförlopp och släckteknik
  6. Personlivräddning
  7. Farliga ämnen
  8. Djurlivräddning
  9. Väderhändelser
Kontakt:
No such user