Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vi kan inte vänta längre - informationssäkerhet är ett måste för alla

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2009-03-26 kl. 14:30
Vårt beroende av elektroniska tjänster i samhället gör att vi måste ta informationssäkerhetsfrågorna på allvar. Hotbilden blir alltmer komplex och informationssäkerhetsbrister finns i alla sektorer av samhället. Det visar MSB:s lägesbedömning.
I samhället sker ett målinriktat arbete med att öka användning av och tillgång till elektroniska tjänster. Förtroende och användarvänlighet är avgörande framgångsfaktorer, men brister i tekniska lösningar, ofullständigt integritetsskydd och otillräckligt säkerhetsmedvetande skapar hinder för ett effektivt utnyttjande av IT.
 
Informationssäkerhetsbrister finns inom samtliga sektorer i samhället.
Exempelvis medför ökad mobilitet, outsourcing och ökat utnyttjande av interaktiva sociala nätverk ökade risker för både organisationer och enskilda eftersom säkerhetsfrågan ännu inte är ett starkt användarkrav.

IT-brottslighet ett problem

Hotbilden blir allvarligare och särskilt IT-relaterad brottslighet är ett betydande nationellt och internationellt problem, samtidigt råder resursbrist inom brottsbekämpningen.
 
Det finns idag handlingsplaner för samhällets informationssäkerhet, för säkerhet i Internets infrastruktur och för e-fövaltning samt flera fristående initiativ för att skapa informationssäkerhet.
 
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har i uppgift att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet i samt analysera och bedöma omvärldsutvecklingen inom området.
 
Lägesbedömningen grundar sig primärt på utvecklingen under 2008 och inledningen av 2009 och riktar sig till aktörer i samhället som har att hantera informationssäkerhetsfrågor.
 

För mer information:

Helena Andersson, MSB, enheten för informationssäkerhet
Telefon 010-240 41 33 
Kontakt:
Helena Andersson Helena.Andersson@msb.se