Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Mobilitet och molntjänster skapar ny riskbild för samhället

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-01-10 kl. 09:00
It-system som görs åtkomliga via mobilen och it-drift som kontrakteras ut eller omvandlas till molntjänster. Det är två exempel på informationshanteringstrender som idag påverkar nästan alla samhällsaktörer, konstaterar MSB i en ny rapport.
”Trendrapport – samhällets informationssäkerhet 2012” är en sammanfattning av utvecklingen på informations- och cybersäkerhetsområdet.
 
 
Om du inte får upp filmen om Trendrapporten här, klicka på länken:

Dagens it-miljöer skapar nya sårbarheter

– När verksamheter förändras påverkas även riskerna. De it-miljöer vi ser idag präglas bland annat av koncentration till allt större datahallar, höggradig mobilitet bland användarna och utbredd användning av sociala medier. Det här leder förstås också till nya sårbarheter, bland annat ur ett driftsäkerhetsperspektiv och med avseende på skyddet av den personliga integriteten. Dessutom är risken för omfattande dataförluster inte långt borta. I många fall finns den information som hanteras i våra it-system inte ens tillgänglig på papper längre, säger Richard Oehme, chef för enheten för samhällets informationssäkerhet vid MSB.
 
Nya sårbarheter börjar också visa sig i de tekniska system vi är omgivna av, exempelvis i kraftverk eller trafiksignalsystem. Tidigare utgjorde dessa isolerade öar, men idag börjar alltfler sådana system kopplas ihop med varandra och med andra system som i sin tur är kopplade till internet.

Trendrapporten sammanfattar utvecklingen

Områden som mobilitet, utkontraktering, sociala medier, industriella styrsystem, skadlig kod, nätbrottslighet, nätaktivism, Stuxnet (och andra säkerhetspolitiskt motiverade angrepp) samt driftstörningen hos Tieto i november 2011 behandlas i ”Trendrapport – samhällets informationssäkerhet 2012”.
Rapporten har tagits fram för att på ett lättillängligt och övergripande sätt sammanfatta den snabba utveckling som idag karaktäriserar informations- och cybersäkerhetsområdet. Rapporten omfattar såväl nationella som internationella trender inom området. Innehållet är sammanställt med utgångspunkt från den löpande omvärldsanalys som sker vid MSB.

För mer information

  • Richard Oehme, chef enheten för samhällets informationssäkerhet, MSB, tel 0768-28 44 11
  • Svante Nygren, analytiker MSB, tel 073-026 11 69
  • MSB:s presstjänst, tel 070-321 88 74
Trendrapport - samhällets informationssäkerhet 2012
Denna rapport ger en övergripande bild av situationen på informations- och cybersäkerhetsområdet, samt en bedömning av vilka förhållanden...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB505
Antal
Ej i lager
 
  
Kontakt:
No such user