Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Svenska studentlag framgångsrika i internationell cybersäkerhetspolicytävling

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-04-26 kl. 13:40
I USA startade tankesmedjan Atlantic Council 2012 en årlig övnings- och tävlingsserie för universitetslag. Tävlingen handlade om att under tidspress kunna ta fram det bästa policyunderlaget till beslutsfattare i samband med samhälleliga och internationella cybersäkerhetskriser (Table Top Exercises, TTX). Konceptet överfördes senare till ett europeiskt sammanhang där Geneva Center for Security Policy (GCSP) blev ansvariga tillsammans med Atlantic Council.

Lag Cyber Crisis Management Group (från vänster: Anna Djup, Jessica Garpvall, Johan Nilsson och Daniel Johansson) från Försvarshögskolan tillsammans med Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier. Foto: FHS.

Vid den tredje årliga Cyber Challenge-tävling som genomfördes i Geneve den 20-21 april deltog 24 lag från Europa, Nordamerika och Asien. För andra året i rad har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bidragit med ekonomiskt stöd till tre svenska universitetslags deltagande i tävlingen. Tidigare i vår anordnade MSB och Försvarshögskolan en uttagstävling på samma tema där de tre bästa universitetslagen i Sverige blev sponsrade av MSB för att åka ned till tävlingen i Geneve. Dessa lag blev:

  • Dr. Robot från Karlstads universitet.
  • SMINO från Stockholms universitet.
  • Cyber Crisis Management Group från Försvarshögskolan.

För att nå framgång i Geneve-tävlingen krävs det att de deltagande lagen har kunskaper om – och kan tänka fritt kring – samspelet mellan teknik, samhälle, politik, internationell rätt och kriskommunikation.

– Den här tävlingen ställer krav på innovation, snabbtänkthet och en bred uppsättning kunskaper hos de deltagande lagen. Tävlingar som denna är unika i sitt slag och strategiskt viktiga då de övar praktiskt policyskapande under press kring realistiska samhälleliga hotscenarior, säger Richard Oehme, chef för Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet, vid MSB.

Om tävlingen

Under den första fasen i tävlingen tog lagen fram ett beslutsdokument, som under tio minuter presenterades för ett domarlag av internationella experter. Till semifinalens gick 15 lag vidare, inklusive alla tre svenska lagen. Därefter skruvades scenariot upp och tiden för förberedelser blev knapp vilket för lagen innebar några få timmars sömn innan nästa leverans.

Det nya tvåsidiga beslutsdokumentet med motiveringar, samt en tiominuters dragning, presenterades kl. 07.30 för ett kritiskt domarlag. Försvarshögskolans lag gick framgångsrikt vidare till finalen tillammans med fyra andra lag. Scenariot skruvades till ytterligare och ändrade delvis karaktär. Laget slutade på en hedrande tredjeplats efter segrande Geneva Graduate Center vid GCSP och US Air University Cyber college.

– Nu har Sverige definitivt markerat sin plats inom ett område där säkerhetspolitik, krishantering och cybersäkerhet förenas. Rent praktiskt har också myndigheter och företag fått en ny rekryteringsbas för detta växande uppdragsfält, säger Lars Nicander, chef för Centrum för asymmetriska hot och terrorismstudier vid Försvarshögskolan.

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se